Χασίμ Θάτσι: "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει κρυφά απελευθερωτές του Κοσόβου" - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Χασίμ Θάτσι: "Κανένας δεν έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει κρυφά απελευθερωτές του Κοσόβου"

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι ούτε η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex), ούτε κάποιος άλλος έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν «απελευθερωτές του Κοσόβου» κρυφά από τους θεσμούς της Πρίστινας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Πρίστινα, με αφορμή την Ημέρα των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου, ο κ. Θάτσι υπογράμμισε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί τον αγώνα του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».

«Δεν μπορεί η Eulex κρυφά να συλλαμβάνει αγωνιστές μας, όπως τον Φατμίρ Λιμάι. Είναι η μεγαλύτερη προσβολή τις ημέρες αυτές που γιορτάζουμε» είπε ο κ. Θάτσι.

Το ανώτατο δικαστήριο του Κοσόβου το περασμένο Σάββατο επέβαλε φυλάκιση 30 ημερών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και βουλευτή του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι και σε τρία ακόμη πρώην μέλη του ΑΣΚ λόγω υποψίας ότι μπορεί να εγκαταλείψουν το Κόσοβο και να διαφύγουν από τη δικαιοσύνη.

Οι τρεις κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, το 1999, και συγκεκριμένα για δολοφονίες, βασανισμούς και απειλές κατά της ζωής Αλβανών και Σέρβων αμάχων του Κοσόβου και αιχμαλώτων πολέμου.

Το δικαστικό συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου του Κοσόβου αποφάσισε, στις 20 Νοεμβρίου, ότι η «υπόθεση Κλέτσκα» θα εξεταστεί ξανά στις δικαστικές αίθουσες και ότι στη διάρκεια της δίκης θα ληφθούν υπόψη οι μαρτυρίες του προστατευόμενου μάρτυρα, Αγκίμ Ζογκάι, στις οποίες βασίστηκε το κατηγορητήριο εναντίον των τριών.

Ο Αγκίμ Ζογκάι το Σεπτέμβριο του 2011 αυτοκτόνησε στη Γερμανία άλλα άφησε γραπτά αποδεικτικά στοιχεία και οπτικοακουστικό υλικό.

Το δικαστήριο της Πρίστινας, την περασμένη άνοιξη, ύστερα από πολύμηνη δίκη αθώωσε τον Φατμίρ Λιμάι και άλλα εννέα πρώην μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» καθώς είχε προηγουμένως αποφασίσει ότι η κατάθεση του βασικού μάρτυρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δίκη εναντίον τους.

Βάσει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, εκτός από το Φατμίρ Λιμάι θα ξαναδικαστούν ακόμη πέντε κατηγορούμενοι επειδή η εισαγγελία δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης για τους άλλους τέσσερις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ