Ρωσία: Συνέντευξη Μεντβέντεφ ενόψει της επίσκεψής του στο Παρίσι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρωσία: Συνέντευξη Μεντβέντεφ ενόψει της επίσκεψής του στο Παρίσι

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέκρινε έντονα την "παντελώς απαράδεκτη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποστήριξη" της Γαλλίας στο νέο Συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Figaro.

"Το θέμα είναι να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι σωστό να λαμβάνεται η απόφαση υπέρ της υποστήριξης μιας πολιτικής δύναμης που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την παρούσα κυβέρνηση ώστε να αναγνωριστεί επίσημα από μια τρίτη χώρα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο", υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Παρισιού να αναγνωρίσει το Συνασπισμό ως τη "μόνη αντιπρόσωπο του συριακού λαού" και να ζητήσει την άρση του εμπάργκο αναφορικά με τις παραδόσεις όπλων στην αντιπολίτευση είναι "πολύ συζητήσιμη", πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ που αναμένεται απόψε στο Παρίσι για διήμερη επίσκεψη εργασίας.

"Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ το 1970, κανένα κράτος δεν πρέπει να αναλαμβάνει δράση που αποσκοπεί στην ανατροπή δια της βίας του υπάρχοντος καθεστώτος από μια τρίτη χώρα", υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο ο Μεντβέντεφ θα συναντήσει κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, δέχτηκε στις 17 Νοεμβρίου στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Αχμάντ Μόαζ αλ Χατίμπ.

"Η Ρωσία δεν στηρίζει ούτε το καθεστώς Άσαντ, ούτε την αντιπολίτευση. Τηρούμε ουδέτερη θέση", είπε αναφέροντας ότι η μόνη λύση είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Για την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας λέγοντας ότι συνιστά "σοβαρή απειλή" για τη χώρα του, της οποίας οι μισές εμπορικές συναλλαγές γίνονται με την ΕΕ.

Ο Μεντβέντεφ δεν φάνηκε πλήρως πεπεισμένος από τη διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ. "Καμιά φορά μας φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν διαθέτουν ενέργεια και βούληση για να πάρουν αποφάσεις... Οι εταίροι μας στην Ευρώπη μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Το σημαντικό είναι να μην αργήσουν πάρα πολύ", πρόσθεσε.

"Η κατάσταση στη χώρα μας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της ΕΕ", τόνισε ο Μεντβέντεφ διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ρώσος πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του στο ευρώ τονίζοντας ότι "το 41% των συναλλαγματικών διαθέσιμων μας είναι σε ευρώ. Για το λόγο αυτό θέλουμε το ευρώ να συνεχίσει να υπάρχει ως κοινό νόμισμα και ως σταθερό νόμισμα".

Ο Μεντβέντεφ που έγινε ξανά πρωθυπουργός ύστερα από τέσσερα χρόνια στην προεδρία παραδέχτηκε ότι "δεν υπήρξε ριζική πρόοδος στον εκσυγχρονισμό" της Ρωσίας. "Εξαρτόμαστε πάρα πολύ από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός της χώρας αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε δύο ή τρία χρόνια; Ασφαλώς και όχι!".

Ο 47χρονος Μεντβέντεφ δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει μια ημέρα στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Αν έχω αρκετή δύναμη, αν ο κόσμος με εμπιστεύεται, τότε δεν αποκλείω τα πράγματα να λάβουν αυτή την τροπή".

Είπε ότι οι νέοι νόμοι, που επικρίθηκαν από την αντιπολίτευση, για την οργάνωση των διαδηλώσεων, τη διεύρυνση της έννοιας του κρατικού απορρήτου και τα προβλήματα που προκαλούνται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από ξένους πόρους, δεν είναι τίποτε άλλο από "τεχνικές τροποποιήσεις".

Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε τη θέση του για τις δύο νέες γυναίκες του συγκροτήματος Pussy Riot που εκτίουν διετή ποινή σε φυλακή για ενέργειές τους κατά της πολιτικής Πούτιν, μέσα σε μια εκκλησία της Μόσχας: "Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο να παραμένουν υπό κράτηση, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη".

Επίσης, αναφερόμενος στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και επικριτή του Κρεμλίνου, τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και στον συνέταιρό του Πλάτον Λεμπέντεφ, ο ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι "κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στη φυλακή πρέπει να αντιμετωπίζεται με συμπόνια, γιατί είναι μια πολύ σκληρή τιμωρία. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια δικαστική απόφαση που πρέπει να γίνεται σεβαστή".

Ο Χοντορκόφσκι και ο συνέταιρός του Λεμπέντεφ προφυλακίστηκαν το 2003 και καταδικάστηκαν το 2005 για οικονομική απάτη ευρείας κλίμακας σε φυλάκιση οκτώ ετών σε στρατόπεδο-φυλακή, ποινή που αυξήθηκε σε 14 χρόνια το 2010 ύστερα από μια δεύτερη δίκη και μετά μειώθηκε κατά ένα έτος.

Η ποινή φυλάκισης του Λεμπέντεφ από 13 χρόνια μειώθηκε σε 10 χρόνια με απόφαση η οποία ελήφθη στις αρχές του μήνα.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ