Ρωσία-Φυλακή: Συνεχίζεται η ένταση γύρω από τη φυλακή στα Ουράλια όπου εκδηλώθηκε το Σάββατο στάση κρατουμένων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρωσία-Φυλακή: Συνεχίζεται η ένταση γύρω από τη φυλακή στα Ουράλια όπου εκδηλώθηκε το Σάββατο στάση κρατουμένων

Τεταμένη παραμένει σήμερα η κατάσταση γύρω από φυλακή στα Ουράλια όπου εκδηλώθηκε στάση 200 κρατουμένων που κατήγγειλαν βασανιστήρια και κακοποίηση, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, έπειτα από την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για τη διάλυση του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή.

"Βρίσκομαι μπροστά στη φυλακή, υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί και αρχίζουν να αναπτύσσονται εδικές δυνάμεις. Ενα ασθενοφόρο έχει φθάσει. Οι συγγενείς των κρατουμένων δεν διαλύονται. Υπάρχει πολύς κόσμος", δήλωσε η Οκσάνα Τρουφάνοβα.

Από την πλευρά της, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτέλεσης των Ποινών ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι "σταθερή" και "υπό έλεγχο" μετά τη χθεσινή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας,

Χθες, ο Αλεξέι Σεβαστιάνοφ, τοπικός υπεύθυνος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγραψε στο μπλογκ του ότι περισσότεροι 200 κρατούμενοι συνεχίζουν την αποχή από τον ύπνο και την τροφή.

Περί τους 250 κρατούμενοι της φυλακής Νο. 6 του Κοπέισκ, στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στασίασαν το Σάββατο καταγγέλλοντας βασανισμούς και κακοποιήσεις από τους σωφρονισιτκούς υπαλλήλους και ζητώντας την απελευθέρωση των συγκρατουμένων τους που βρίσκονται στην απομόνωση.

Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν ομάδα κρατουμένων που είχαν ανεβεί στη στέγη της φυλακής κρατώντας ένα αυτοσχέδιο πανό που έγραφε "Βοήθεια!".

Εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τη φυλακή σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο έξω από τη φυλακή πλήθος. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις, ενώ συνελήφθησαν περί τα σαράντα άτομα.

Πολλοί παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι η φυλακή είναι γνωστή εδώ και καιρό για τις καταχρήσεις που διαπράττονται σε πλήρη ατιμωρησία.

"Υπάρχουν ξυλοδαρμοί, ένας κρατούμενος πέθανε στη φυλακή. Εχουμε πλήθος στοιχείων από κρατούμενους, από συγγενείς, για τα βασανιστήρια, τις ταπεινώσεις, τους εκβιασμούς για χρήματα. Η εισαγγελία καλύπτει όσα συμβαίνουν", δήλωσε η Βαλέρια Πριχόντκινα, μέλος της τοπικής επιτροπής επισκεπτών της φυλακής.

Ο ομοσπονδιακός υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντίμιρ Λουκίν δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι τα γεγονότα δεν τον εκπλήσσουν και ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι "η διαφθορά ανθεί στη φυλακή και ότι συγγενείς των κρατουμένων πέφτουν θύματα εκβιασμών για την απόσπαση χρημάτων" .

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ