Τουρκία: Ο στρατός διαβεβαιώνει για τον αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραυλικών συστημάτων Patriot του ΝΑΤΟ στο τουρκικό έδαφος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τουρκία: Ο στρατός διαβεβαιώνει για τον αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραυλικών συστημάτων Patriot του ΝΑΤΟ στο τουρκικό έδαφος

Ο τουρκικός στρατός επανέλαβε σήμερα ότι η ανάπτυξη στο τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με τη Συρία, πυραύλων Patriοt, όπως έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ, έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι αυτοί για επίθεση.

"Το σύστημα αυτό θα αναπτυχθεί μόνον για λόγους καθαρά αμυντικούς, στην περίπτωση απειλής, η οποία θα μπορούσε να προέρχεται από τη Συρία", διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πύραυλοι αυτοί δε θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για "αμυντικές επιχειρήσεις" ή για τη δημιουργία "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από τη Συρία.

Ανησυχώντας για τους κινδύνους επέκτασης της συριακής κρίσης, η Τουρκία ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη πυραύλων Patriot κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, προκαλώντας την οργή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και τις προεδοποιήσεις από τις δυο κυριότερες συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν.

'Ηδη, από την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επεχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας για τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα των όπλων αυτών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διαβεβαίωσε το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ότι η ανάπτυξη των πυραύλων είναι "καθαρά αμυντική" και ότι "σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έναν τρόπο για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για επιθέσεις".

Τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να απαντήσουν στο αίτημα που υπέβαλε την Τετάρτη η Τουρκία.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ αναμένεται σήμερα στην 'Αγκυρα για να συναντηθεί με τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αύριο η αποστολή αυτή θα μεταβεί στη νοτιοανατολική Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, για να αποφασίσει τον τόπο ανάπτυξης των πυραύλων Patriot και τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τουρκική στρατιωτική πηγή, τέσσερις με έξι συστοιχίες μπορεί ν' αναπτυχθούν στη Μαλάτια, το Ντιγιάρμπακιρ και τη Σανλιούρφα (νότια Τουρκία), γεγονός που θα καταστήσει απαραίτητη την αποστολή περίπου 400 στρατιωτών της Συμμαχίας, από τις τρεις χώρες που διαθέτουν το σύστημα Patriot (ΗΠΑ, Ολλανδία και Γερμανία).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ