Καμπότζη: Η σορός του πρώην βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ θα αποτεφρωθεί στις 4 Φεβρουαρίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Καμπότζη: Η σορός του πρώην βασιλιά Νοροντόμ Σιχανούκ θα αποτεφρωθεί στις 4 Φεβρουαρίου

Ο πρώην βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 89 ετών, θα αποτεφρωθεί στις 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από μια μεγαλοπρεπή κηδεία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Πριν από την αποτέφρωση θα πραγματοποιηθεί, την 1η Φεβρουαρίου, μια νεκρική πομπή με την οποία το φέρετρό του θα μεταφερθεί από το ανάκτορο της Πνομ Πενχ στη νεκρική πυρά σε γειτονικό πάρκο, διευκρίνισε ο Χουν Σεν σε ραδιοφωνική ομιλία του, κατά την οποία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί "μια μεγάλη τελετή".

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονται να είναι παρόντες στη διαδρομή της νεκρικής πομπής, η πορεία της οποίας θα αναμεταδοθεί απ' ευθείας από την τηλεόραση, διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιέου Κανχαρίτ.

"Μετά την πομπή, η σορός θα παραμείνει στον τόπο (της αποτέφρωσης) για τρεις ημέρες, για να δοθεί η ευκαιρία στον πληθυσμό να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής", πρόσθεσε. Η κατασκευή της πυράς έχει ήδη αρχίσει.

Ο Σιχανούκ, ο οποίος ήταν παρών στα σκιρτήματα της χώρας του επί μισό αιώνα, από τη "χρυσή εποχή" των δεκαετιών του 1950 και του 1960 ως τον εμφύλιο πόλεμο, περνώντας από την τρομοκρατία των Κόκκινων Χμερ, απεβίωσε στις 15 Οκτωβρίου στο Πεκίνο από ασθένεια.

Όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος αυτού που είχε παραιτηθεί το 2004 από το θρόνο υπέρ του γιου του, του Σιχαμόνι, εκατοντάδες χιλιάδες Καμποτζιανοί βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να χαιρετίσουν τη σορό του που επέστρεψε από την Κίνα.

Η κυβέρνηση ματαίωσε αυτή την εβδομάδα τις εκδηλώσεις της Γιορτής του Νερού, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους στην Πνομ Πενχ για κούρσες σκαφών, πυροτεχνήματα και συναυλίες.

"Δεν αρμόζει να γελάμε ευτυχείς έξω από το ανάκτορο όταν μια βασιλική σορός βρίσκεται μέσα σ' αυτό", δήλωσε ο Χουν Σεν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ