Αυξάνεται η «πρακτοροφοβία» στη Ρωσία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυξάνεται η «πρακτοροφοβία» στη Ρωσία

Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν σήμερα τροποποιητική διάταξη με την οποία προτείνεται να επεκταθεί και στα μέσα ενημέρωσης η νέα νομοθεσία βάσει της οποίας χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» οι ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η τροποποίηση κατατέθηκε στη Δούμα (Κάτω Βουλή) από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, τους Γεβγένι Φιοντόροφ και Άντον Ρομανόφ.

Η τροποποιητική διάταξη είχε προταθεί ήδη από τον Ιούλιο, όμως δεν είχε τύχει της υποστήριξης από την κυβέρνηση. Τη φορά αυτή κατατέθηκε μία «αμβλυμένη παραλλαγή» του κειμένου, σύμφωνα με τον Φιοντόροφ.

Στην παραλλαγή αυτή προτείνεται να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα στη Ρωσία και η χρηματοδότησή τους προέρχεται από κράτη, οργανώσεις, ή ξένους πολίτες και αποτελεί τουλάχιστον το 50% των εσόδων τους, εξηγεί το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Στην προηγούμενη τροποποίηση δεν καθοριζόταν ελάχιστο ποσοστό κέρδους/εσόδων και αφορούσε επίσης όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης--όχι μόνον όσα ασχολούνται με την πολιτική επικαιρότητα.

Οι δύο βουλευτές προτείνουν επίσης να καταρτισθεί ένας κατάλογος με τα μέσα «ξένους πράκτορες», την σύνταξη της οποίας θα αναλάβει το κράτος.

Το περιεχόμενο της τροποποίησης στηλίτευσε δριμύτατα ο επικεφαλής του συμβουλευτικού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου Μιχαήλ Φιοντότοφ.

«Η πρωτοβουλία τούτη μου φαίνεται παράδοξη, ιδίως εάν ληφθεί υπ' όψη πως ζούμε σε έναν κόσμο ανοικτό στην πληροφορία», σχολίασε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως αυτή η τροποποίηση θα συμπεριλάβει επίσης και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το Ιντερφάξ.

«Δεν είναι μόνον ρωσικά μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό που ασχολούνται με τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας. Υπάρχουν επίσης και ξένα μέσα που όλα τα έσοδά τους προέρχονται από το εξωτερικό», επεσήμανε.

Με προτροπή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν η νομοθεσία περί «ξένων πρακτόρων» εγκρίθηκε τον Ιούλιο και άρχισε να τίθεται σε ισχύ από χθες. Επιβάλλει σε όλες τις ΜΚΟ να παρουσιάζονται ως «ξένοι πράκτορες» σε κάθε επικοινωνιακή τους, ή δημόσια, δραστηριότητα και θα υπόκεινται σε αυστηρό οικονομικό έλεγχο, επί ποινή προστίμου έως και 300.000 ρούβλια (7.500 ευρώ) και ποινές φυλάκισης έως δύο έτη σε περίπτωση παραβίασης του νόμου.

Η έννοια «ξένος πράκτορας» δεν σημαίνει κατ' ανάγκην πως οι ΜΚΟ αυτές επιδίδονται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά μπορεί να σημαίνει την «αντιπατριωτική» συμπεριφορά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ