Κροατία: Απογοητευμένος από την αθώωση των στρατηγών Γκοτόβινα και Μάρκατς δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Μπράμερτζ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κροατία: Απογοητευμένος από την αθώωση των στρατηγών Γκοτόβινα και Μάρκατς δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Μπράμερτζ

Απογοητευμένος από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία να αθωώσει- με απόφασή του επί της έφεσης που ασκήθηκε -τους Κροάτες στρατηγούς Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Σερζ Μπράμερτζ.

Όπως είπε, αυτοί που υπέφεραν από την επιχείρηση «Καταιγίδα» (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης, πάνω από 200.000 Σέρβοι, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Κράινα, εγκατέλειψε την περιοχή στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην Ευρώπη από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) αισθάνονται πως τα δεινά που υπέστησαν δεν αναγνωρίστηκαν.

Ο κ. Μπράμερτζ υπογράμμισε ακόμη ότι το γραφείο, του οποίου είναι επικεφαλής, θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Εφετείου.

«Το γραφείο μου έχει μελετήσει προσεκτικά την απόφαση του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στην υπόθεση Γκοτόβινα και Μάρκατς, που εκδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. Το γραφείο μου είναι απογοητευμένο από την απόφαση, που ανατρέπει τις καταδίκες κατά του κ. Γκοτόβινα και του κ. Μάρκατς, οι οποίες και είχαν ληφθεί ομόφωνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης.

«Καθ' όλη τη διαδικασία της εξέτασης της έφεσης, το γραφείο μου εξήγησε στο Εφετείο γιατί πιστεύουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αρκετά ώστε να στηριχθούν οι καταδίκες. Στο τέλος, τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου είδαν την υπόθεση διαφορετικά και αθώωσαν τους Γκοτόβινα και Μάρκατς απαλάσσοντάς τους από όλες τις κατηγορίες» σημείωσε ο κ. Μπράμερτζ.

Υπενθυμίζεται ότι, πρωτόδικα, το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία είχε επιβάλλει κάθειρξη 24 ετών στον Άντε Γκοτόβινα και 18 στον Μλάντεν Μάρκατς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Χάγης είπε ακόμη πως το γραφείο του θα διασφαλίσει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν για την επιχείρηση «Καταιγίδα» θα είναι στη διάθεση των εθνικών δικαστικών αρχών στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στις κροατικές δικαστικές αρχές πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ