Κίνα: Ένας συντηρητικός διορίσθηκε υπουργός Προπαγάνδας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Ένας συντηρητικός διορίσθηκε υπουργός Προπαγάνδας

Η Κίνα διόρισε σήμερα ένα πιστό σύμμαχο του προέδρου Χου Τζιντάο στη θέση του υπουργού Προπαγάνδας και προήγαγε ένα από τα κορυφαία γυναικεία στελέχη της στη θέση του αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος στο βόρειο λιμάνι Τιαντζίν.

Ο νέος υπουργός Προπαγάνδας, ο Λιου Τσιμπάο, πρώην επικεφαλής του κόμματος στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, αντικαθιστά τον Λιου Γιουνσάν, ο οποίος προήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Διαρκή Επιτροπή έπειτα από το κομματικό συνέδριο που γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Οι δύο δεν έχουν συγγενική σχέση, παρόλο που έχουν το ίδιο επώνυμο.

Ο Λιου θεωρείται απίθανο να χαλαρώσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι ηγέτες της Κίνας, οι οποίοι ανησυχούν για τη σταθερότητα και την ανάγκη να εξασφαλισθεί η κυριαρχία του κόμματος, είναι πιθανό να διατηρήσουν υπό στενό έλεγχο τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και να καταστείλουν το ολοένα και πιο απείθαρχο κινεζικό Ίντερνετ, το οποίο έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες.

Σύμφωνα με μια επίσημη βιογραφία, ο Λιου Τσιμπάο προέρχεται από φτωχή οικογένεια και ανέβηκε στα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος μέσω του Συνδέσμου της Κομμουνιστικής Νεολαίας, του οποίου ηγούνταν ο Χου.

Ως υπουργός Προπαγάνδας, ο Λιου θα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στο κόμμα και στις πολιτικές του και να εξασφαλίσει το μονοπώλιο της ροής της ενημέρωσης, κάτι που γίνεται ολοένα και δυσκολότερο στη σύγχρονη, καλωδιωμένη Κίνα, με ιστότοπους και νέες εκδόσεις να αποκαλύπτουν κρούσματα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Έχει σκληροπυρηνική προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των αυτοπυρπολήσεων και των διαμαρτυριών για το Θιβέτ και έχει κλείσει στη φυλακή μερικούς διαφωνούντες.

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, το Νέα Κίνα μετέδωσε επίσης πως η Σουν Τσουνλάν, 62 ετών, θα μεταβεί στην Τιαντζίν, που η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, από τη νοτιοανατολική παραλιακή επαρχία Φουτζιάν, όπου ήταν αρχηγός του κόμματος από το 2009. Ο διορισμός της αυτός ήταν αναμενόμενος.

Η Σουν είναι η μία από τις μόλις δύο γυναίκες του 25μελούς Πολιτικού Γραφείου. Αντικαθιστά τον Ζανγκ Γκαολί, ο οποίος προήχθη στην επταμελή Διαρκή Επιτροπή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ