Καμπότζη-Asean: Συνάντηση Ομπάμα με Γουέν Τζιαμπάο και Γιοσιχίκο Νόντα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Καμπότζη-Asean: Συνάντηση Ομπάμα με Γουέν Τζιαμπάο και Γιοσιχίκο Νόντα

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα την Πνομ Πενχ με τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τόνισε πως Ουάσινγκτον και Πεκίνο πρέπει να συνεργαστούν για να "θέσουν σαφείς κανόνες" για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Ο Ομπάμα, είναι ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Καμπότζη, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδεία στη νοτιανατολική Ασία, συμμετέχει στη σύνοδο του Asean (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας).

"Έχω δεσμευτεί να συνεργαστώ με την Κίνα και έχω δεσμευτεί να συνεργαστώ με την Ασία", τόνισε ο Ομπάμα στον κινέζο πρωθυπουργό. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν "ειδική ευθύνη" να ηγηθούν της πορείας προς μια βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη, επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της συνάντησης, στην οποία δεν επιτράπηκε η παρουσία μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνομιλίες με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ασία και υπογράμμισε την σημασία της σύσφιξης των διμερών σχέσεων.

"Με δεδομένη την επιδείνωση της ασφάλειας στην ανατολική Ασία, η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία", τόνισε ο Νόντα και χαιρέτισε την αμερικανική πολιτική που στρέφεται πλέον περισσότερο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Ομπάμα σκοπεύει ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής του πολιτικής να στραφεί προς την Ασία, μια πρωτοβουλία που άρχισε στη διάρκεια της πρώτης του θητείας .

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε το πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ και επέμεινε στην ανάγκη στενότερης εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, ειδικά στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ