Ακτή Ελεφαντοστού: Μαζικές καταχρήσεις του στρατού μετά το κύμα των επιθέσεων, καταγγέλλει το HRW - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ακτή Ελεφαντοστού: Μαζικές καταχρήσεις του στρατού μετά το κύμα των επιθέσεων, καταγγέλλει το HRW

Εκατοντάδες πολίτες σε βάρος των οποίων υπήρχε η υποψία ότι υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού έπεσαν θύματα μαζικών συλλήψεων και καταχρήσεων από το στρατό, μια τακτική που συνιστά μείζον εμπόδιο στις προσπάθειες άμβλυνσης των διαφορών ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο στρατός στην Ακτή Ελεφαντοστού διέπραξε "γενικευμένες" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως απάνθρωπη μεταχείριση και μερικές φορές βασανιστήρια, μετά το κύμα των επιθέσεων τον Αύγουστο από ένοπλες οργανώσεις, επισημαίνει.

Οι καταχρήσεις στις οποίες προέβησαν οι ένοπλες δυνάμεις (FRCI) περιλαμβάνουν "αυθαίρετες συλλήψεις, παράνομες κρατήσεις, ωμότητες και απάνθρωπη μεταχείριση, σε ορισμένες περιπτώσεις βασανιστήρια", γράφει η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της 80 σελίδων, υπό τον τίτλο "Αρκετά μακριά από τη συμφιλίωση: καταχρηστική στρατιωτική καταστολή ως απάντηση στις απειλές της ασφάλειας της Ακτής Ελεφαντοστού".

Η κυβέρνηση του προέδρου Αλασάν Ουαταρά αντιμετώπισε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο μια σειρά ένοπλων επιθέσεων, κυρίως στην Αμπιτζάν, οι οποίες αποδόθηκαν στους υποστηρικτές του Λοράν Γκμπαγκμπό, κάτι που η πλευρά του πρώην προέδρου απορρίπτει.

Νωρίτερα αιματηρές επιθέσεις είχαν σημειωθεί στα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με τη Λιβερία.

"Από τον Απρίλιο του 2012 τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλοί πολίτες, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, υπογραμμίζει το Human Rights Watch που κρίνει "αξιόπιστες" τις κατηγορίες των αρχών σε βάρος των πιστών δυνάμεων στον Γκμπαγκμπό.

Ωστόσο η "καταστολή" που ακολούθησε τις επιθέσεις του Αυγούστου σφραγίστηκε από ενέργειες που παραπέμπουν στα σοβαρά εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη μετεκλογική κρίση του 2010-2011, με σχεδόν 3.000 νεκρούς, τονίζει το Παρατηρητήριο ύστερα από μια αποστολή τριών εβδομάδων στο Αμπιτζάν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

"Τα βασανιστήρια ως πρακτική δεν ήταν συστηματική", γράφει η οργάνωση, η οποία ωστόσο πήρε τις μαρτυρίες πέντε ανθρώπων που υπέστησαν βασανιστήρια σε ένα στρατόπεδο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ