Κροατία: Ο Άντε Γκοτόβινα κάλεσε τους Σέρβους να επιστρέψουν στην Κροατία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κροατία: Ο Άντε Γκοτόβινα κάλεσε τους Σέρβους να επιστρέψουν στην Κροατία

«Οι εκδιωχθέντες Σέρβοι πρέπει να επιστρέψουν στην Κροατία, επειδή είναι η πατρίδα τους» τόνισε ο Κροάτης στρατηγός Άντε Γκοτόβινα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου μετά την αθώωσή του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

«Είναι πολίτες της Κροατίας. Είναι η πατρίδα τους, όπως είναι και δική μου, εδώ είναι το σπίτι του. Το μέλλον εξαρτάται από εμάς, είναι μπροστά μας» ανέφερε ο Κροάτης στρατηγός και σε αίτημα του δημοσιογράφου να καλέσει ευθέως τους Σέρβους να επιστρέψουν στην Κροατία απάντησε:

«Εμπρός, επιστρέψτε. Μας πώς μπορώ να καλέσω κάποιον να επιστρέψει στο σπίτι του; Είναι το σπίτι τους. Πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι τους, αν το επιθυμούν. Είναι σαφές. Εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψουν, που έχουν σπίτια εδώ δεν πρέπει να τους καλέσω, πρέπει να έρθουν μόνοι τους».

Σε σχόλιό του για την αθωωτική απόφαση του ICTY για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση «Καταιγίδα» και σε ερώτηση αν θα αγωνιστεί στην Κροατία για να εκδικαστούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, ο Άντε Γκοτόβινα είπε:

«Κοιτάξτε, υπήρξε πόλεμος. Είναι ζήτημα του παρελθόντος, στρεφόμαστε προς το μέλλον κι αυτό είναι παρελθόν, ανήκει στο παρελθόν και υπάρχουν θεσμοί που ασχολούνται με αυτό».

Ο Άντε Γκοτόβινα είπε ότι δεν μπορεί να επιμείνει κάποιοι που διέπραξαν εγκλήματα στο όνομά του να δικαστούν.

«Πώς μπορώ να επιμείνω σε αυτό; Πώς να συμβουλέψω τους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους; Κάθε θεσμός έχει αναλάβει ένα έργο βάσει νόμου» τόνισε ο Κροάτης στρατηγός.

Απαντώντας σε ερώτηση αν στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) είχε φίλους Σέρβους, ο Άντε Γκοτόβινα απάντησε ότι «η φιλία οικοδομείται». «Έπρεπε να συμβιώνουμε» τόνισε ο Κροάτης στρατηγός.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ