Ιράν: Οι αρχές συνέλαβαν επτά άτομα που είχαν διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ιράν συνέλαβε τις τελευταίες ημέρες αρκετά άτομα, τα οποία χαρακτηρίζει "τρομοκράτες", που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις, με την υποστήριξη δυτικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, στην πλούσια σε πετρέλαιο νοτιοδυτική επαρχία Κουζεστάν, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Στο Κουζεστάν κατοικεί μεγάλη αραβική σουνιτική μειονότητα, που είναι γνωστή ως Αχβάζι, ενώ ο πληθυσμός του Ιράν είναι στην πλειοψηφία του σιιτικός. Η κοινότητα αυτή επί μακρόν διαμαρτύρεται για την οικονομική ένδεια και τις συστηματικές διακρίσεις που υφίσταται από τις αρχές. Ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις πραγματοποιούν κατά περιόδους επιθέσεις στην επαρχία τα τελευταία χρόνια.

Το Ιράν είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και την αντίστοιχη ισραηλινή Μοσάντ ότι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πυρηνικών επιστημόνων.

"Μόλις τις τελευταίες ημέρες ένας αριθμός τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν επτά βόμβες έτοιμες να ενεργοποιηθούν, μεγάλη ποσότητα εκρηκτικού υλικού και αντικείμενα που στάλθηκαν από μια αραβική χώρα της περιοχής του Περσικού Κόλπου ", αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

"Τα στοιχεία αυτά που τελούν υπό τις δυτικές-σιωνιστικές μυστικές υπηρεσίες επιδίωξαν να διαπράξουν δολιοφθορές, οι οποίες ματαιώθηκαν".

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα άτομα αυτά, για τα οποία δεν δίνει άλλα στοιχεία ούτε τα κατονομάζει, είχαν σχεδιάσει να ανατινάξουν εγκαταστάσεις του ενεργειακού τομέα στο Κουζεστάν.

Πέντε ιρανοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί έχουν σκοτωθεί ή δεχτεί επίθεση από το 2010, σε περιστατικά που πιστεύεται ότι είχαν στόχο το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο οι χώρες της Δύσης εκφράζουν φόβους ότι προορίζεται για την παρασκευή ατομικής βόμβας, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει.

Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει οποιαδήποτε εμπλοκή τους στις επιθέσεις, το Ισραήλ παραμένει σιωπηλό.

Δέκα Άραβες Ιρανοί καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Ιούλιο του 2006 στην Αχβάζ, την πρωτεύουσα του Κουζεστάν, για σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι ιρανικές αρχές εντείνουν την καταστολή κατά των Αχβάζι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις που υφίστανται στην εργασία, στη στέγαση, στα πολιτικά δικαιώματα και τις αστικές ελευθερίες.

Τον Ιούνιο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισαν ότι το Ιράν εκτέλεσε τέσσερις Άραβες Ιρανούς, ύστερα από μια αδιαφανή δίκη που ήταν αμφίβολο αν ήταν μια δίκαιη δίκη και κάλεσαν την Τεχεράνη να σταματήσει όλες τις εκτελέσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ