Να κριθεί σε πέντε χρόνια ζητά ο Φρανσουά Ολάντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Να κριθεί σε πέντε χρόνια ζητά ο Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που αγωνίζεται απέναντι σε μια ασθενική οικονομία και ζοφερές αξιολογήσεις για τη χώρα του, κάλεσε σήμερα τον γαλλικό λαό να τον κρίνει για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του στην αναβίωση της προβληματικής βιομηχανίας της χώρας και την ανάσχεση της 17μηνης αύξησης της ανεργίας.

Τονίζοντας ότι οι χαμηλές αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων έδειξαν ότι οι αγορές πιστεύουν πως οι οικονομικές πολιτικές του είναι αξιόπιστες, ο Ολάντ δήλωσε ότι μια κίνηση για φορολογικές εκπτώσεις στις επιχειρήσεις με μικρή αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων θα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή, διατηρώντας παράλληλα τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Δεν είναι το πεπρωμένο μας η παρακμή», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου για την συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών της θητείας του.

«Μπορώ να κατανοήσω τις αμφιβολίες που έχουν εκφραστεί. Το μόνο ερώτημα που είναι έγκυρο για μένα δεν είναι η κατάσταση της κοινής γνώμης σήμερα αλλά η κατάσταση της Γαλλίας σε χρονικό διάστημα πέντε ετών».

Ο Ολάντ είπε ότι δεν θα επηρεαστεί σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές του για την αναζωογόνηση της οικονομίας σε δύο χρόνια από την απαισιόδοξη κοινή γνώμη, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν χαμηλό ποσοστό έγκρισης της πολιτικής του (36%), πολύ κάτω από το περίπου 60% που εξασφάλιζε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο.

«Η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε. Θέλω οι νέοι να ζουν καλύτερα σε πέντε χρόνια», τόνισε.

Η αναστροφή της στασιμότητας της γαλλικής οικονομίας και η μείωση του χάσματος της ανταγωνιστικότητας με τη Γερμανία, η οποία εξασφαλίζει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα καθώς η Γαλλία βυθίζεται βαθύτερα στα ελλείμματα, έχει καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ολάντ.

Ο ίδιος κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργοδότες για να επιτύχουν ένα «ιστορικό συμβιβασμό» για τη μεταρρύθμιση των συμβάσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει, νομοθετώντας, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά θα προτιμούσε να μετατρέψει σε νόμο μια συμφωνία που επετεύχθη μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό θα υπερασπιστεί την πολιτική της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης σε συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στη Γερμανία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο «ανησυχεί» πως η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να αναζωογονήσει την οικονομία της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ