ΗΠΑ: Συνομιλίες ισραηλινού αξιωματούχου εθνικής ασφαλείας στο Λευκό Οίκο για Συρία, Ιράν, Γάζα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Συνομιλίες ισραηλινού αξιωματούχου εθνικής ασφαλείας στο Λευκό Οίκο για Συρία, Ιράν, Γάζα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον ισραηλινό ομόλογό του στο Λευκό Οίκο και οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στα θέματα της Συρίας και του Ιράν, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ήταν η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων στο Λευκό Οίκο μετά την επανεκλογή του Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου, κι ενώ αυξάνεται η ένταση μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Συρίας από τη μια, και της Λωρίδας της Γάζας από την άλλη.

"Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τομ Ντόνιλον δέχτηκε αντιπροσωπεία ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις για το Ιράν, τη Συρία και άλλα θέματα ασφαλείας στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τόμι Βίτορ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση με την αντιπροσωπεία υπό τον Γιάκοοβ Αμιντρόρ, τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, εντάσσεται στο πλαίσιο των "τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με τη σταθερή συνεργασία μας και τη συνεχή πάγια δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ", είπε ο Βίτορ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απάντησε μετά τη ρίψη συριακής οβίδας στην πλευρά των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψιπέδων του Γκολάν, πλήττοντας συριακό στόχο.

Ταυτόχρονα οι ισραηλινές αρχές επικαλέστηκαν την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας, μετά και το δεύτερο κύμα βίας σε λιγότερο από ένα μήνα, στα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Την Κυριακή, ο Ομπάμα εξέφρασε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την αντίθεσή του στο αίτημα που προτίθενται να υποβάλουν οι Παλαιστίνιοι για αναβάθμιση του καθεστώτος τους στον ΟΗΕ σε κράτος παρατηρητή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη, τη μεθεπομένη της εκλογής του.

Από τη νύχτα έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομή σε αποθήκη πολεμοφοδίων στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και σε δύο σημεία εκτόξευσης ρουκετών στο βορρά.

Οι εχθρότητες ξέσπασαν το Σάββατο μετά τη ρίψη αντιαρματικού πυραύλου εναντίον τζιπ του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο του παλαιστινιακού θύλακα. Έξι Παλαιστίνιοι, τέσσερις πολίτες και δύο ένοπλοι, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν. Τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινοί, μεταξύ τους τέσσερις στρατιώτες, τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε "έτοιμος για κλιμάκωση", ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ προειδοποίησε τη Χαμάς ότι "θα πληρώσει βαρύ τίμημα".

Αργά χθες ο Νετανιάχου είχε διαβουλεύσεις με τον Εχούντ Μπαράκ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντζ για να εξετάσουν την ισραηλινή απάντηση στα προερχόμενα από τη Γάζα πυρά, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Σήμερα συνεδριάζει το μίνι υπουργικό συμβούλιο, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας.

Μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, η αύξηση των αεροπορικών επιδρομών και η εξόντωση στελεχών στη Γάζα εξετάζονται από την ισραηλινή ηγεσία.

"Στο υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή ο Νετανιάχου προσπάθησε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιχείρησης ώστε να προστατεύσει τους ισραηλινούς πολίτες", γράφει ο Γιόσι Γιεχόσουα στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Αν και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ μιας δυναμικής απάντησης, λίγοι είναι εκείνοι που συμφωνούν σε μια επιχείρηση όπως το "Συμπαγές Μολύβι" που κατέστρεψε τη Γάζα, από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 19 Ιανουαρίου 2009, με 1.440 Παλαιστίνιους και 13 Ισραηλινούς νεκρούς.

Σύμφωνα με το Οφίρ Ακουνίς, σύμμαχο του Νετανιάχου στο κόμμα Λικούντ, "δεν υπάρχει αμφιβολία για μια στρατιωτική επιχείρηση, είναι μόνο θέμα χρόνου".

Ο Αλεξ Φίσμαν, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα στη Γεντιότ Αχρονότ γράφει ότι "δεν είναι βέβαιο ότι το πολιτικό σύστημα έχει όφελος να εμπλακεί σε μια χερσαία σύγκρουση. Το θέμα είναι να δούμε πώς θα πραγματοποιηθεί μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση με μόνο στόχο μια διαρκή εκεχειρία" και όχι την πτώση της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Ουάσινγκτον "έδωσε το πράσινο φως" σε μια επιχείρηση κατά της Γάζας επαναλαμβάνοντας την Κυριακή δια του πρεσβευτή της Νταν Σαπίρο, το "δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ