Κατάρ-Συρία: Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο έχει επιφυλάξεις όσον αφορά το σχέδιο συνένωσης της συριακής αντιπολίτευσης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κατάρ-Συρία: Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο έχει επιφυλάξεις όσον αφορά το σχέδιο συνένωσης της συριακής αντιπολίτευσης

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), βασική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά ένα σχέδιο συνένωσης της αντιπολίτευσης που προϋποθέτει μια συμφωνία με τις άλλες ομάδες που μάχονται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ξεκινήσαμε έναν ανοικτό διάλογο με τους αδελφούς μας» των άλλων ομάδων της αντιπολίτευσης και «ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία τους, όμως έχουμε τη δική μας άποψη και τις δικές μας ιδέες τις οποίες θα παρουσιάσουμε», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα ο Ζορζ Σάμπρα, που εξελέγη χθες Παρασκευή νέος πρόεδρος του ΣΕΣ.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου των συνιστωσών της συριακής αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και του Κατάρ, στη διάρκεια του οποίου το ΣΕΣ θα έπρεπε να απαντήσει στην πρωτοβουλία που έχει στόχο να συνενώσει την αντιπολίτευση σε ένα ενιαίο όργανο και η οποία βασίζεται σε μια πρόταση του σύρου αντιφρονούντα και πρώην βουλευτή Ριάντ Σάιφ.

Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού οργάνου με περίπου εξήντα αντιπροσώπους από τις διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται τόσο οι πολιτικοί φορείς που στηρίζουν την εξέγερση στο εσωτερικό της Συρίας, όσο και οι στρατιωτικές ομάδες.

Το όργανο αυτό με τη σειρά του θα σχηματίσει μία 10μελή μεταβατική κυβέρνηση, ένα στρατιωτικό συμβούλιο που θα ηγείται των ενόπλων ομάδων και ένα δικαστικό όργανο.

Το ΣΕΣ έχει καταρτίσει μια δική του πρόταση, που προβλέπει τη δημιουργία μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» εν αναμονή ενός γενικού συνεδρίου.

Ο Άχμαντ Ράμανταν, στέλεχος του ΣΕΣ, εκτίμησε ότι θα είναι «δύσκολο να καταλήξουμε σήμερα σε μια συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι το συνέδριο ενδέχεται να εκδώσει σε «μια συμφωνία αρχής προκειμένου να μην καταλήξει σε αποτυχία».

Ο Ράμανταν επανέλαβε ότι το ΣΕΣ «επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιπολίτευση και αρνείται οποιαδήποτε προσπάθεια να περιθωριοποιηθεί ή να διαλυθεί», επισημαίνοντας ότι η προτεινόμενη πρωτοβουλία «έχει στόχο να δημιουργήσει ένα πολιτικό όργανο που θα αντικαταστήσει το ΣΕΣ».

Πριν τη συνάντηση με τις άλλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, τα μέλη του ΣΕΣ αναμένεται να συνομιλήσουν με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χάλεντ αλ Ατίγια, που προΐσταται των διαπραγματεύσεων.

Οι αραβικές χώρες και οι δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ασκούν πιέσεις ώστε να συστήσει ένα ενιαίο όργανο το οποίο θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και θα μπορεί να διαχειρίζεται τη βοήθεια που παρέχεται στους σύρους εξεγερμένους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ