Ρωσία: Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες εγκαινιάζει νέο εβραϊκό μουσείο στη Μόσχα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρωσία: Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες εγκαινιάζει νέο εβραϊκό μουσείο στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες εγκαινίασε σήμερα στη Μόσχα ένα νέο εβραϊκό μουσείο που σκιαγραφεί την ιστορία των εβραίων της Ρωσίας από την τσαρική εποχή έως σήμερα διανύοντας την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

"Δεν υπάρχει μουσείο σαν αυτό", δήλωσε ο Πέρες κατά την τελετή εγκαινίων του εβραϊκού Μουσείου και Κέντρου ανεκτικότητας που στεγάζεται σε ένα παλιό αμαξοστάσιο το οποίο κατασκευάστηκε το 1926 από τον ρώσο αρχιτέκτονα Κονσταντίν Μέλνικοφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέγνωσε μια δήλωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην οποία δηλώνει "πεπεισμένος ότι το μουσείο αυτό θα αποτελέσει έναν χώρο διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των λαών".

"Κάθε απόπειρα αναθεώρησης της συμβολής της χώρας μας στη νίκη κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή άρνησης του Ολοκαυτώματος είναι όχι μόνο ένα κυνικό ψέμα, αλλά μια ιστορική παράλειψη", προσθέτει ο Πούτιν στο μήνυμά του.

Ο Σιμόν Πέρες θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ρώσο πρόεδρο.

Πριν μετατραπεί σε μουσείο, το κτίριο αυτό που διατέθηκε το 1999 από τις ρωσικές αρχές στην εβραϊκή κοινότητα, στέγαζε μέχρι πέρυσι το Γκαράζ, ένα μοσχοβίτικο κέντρο σύγχρονης τέχνης της Ντάρια Γιούκοβα, της συντρόφου του ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο οποίος παρέστη σήμερα στην τελετή εγκαινίων.

Οι αίθουσες του μουσείου παρουσιάζουν τη ζωή των εβραίων στη Ρωσία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέσα από ιστορικά έργα, επιστολές, 13 ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού με μαρτυρίες ρωσοεβραίων που ζουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Αίθουσες πολυμέσων υψηλής τεχνολογίας αναδημιουργούν εικόνες, ήχους, ακόμα και οσμές του παρελθόντος.

Οι εβραίοι στη Ρωσία είχαν διωχθεί από το τσαρικό καθεστώς από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Επλήγησαν κατά τις διώξεις τη δεκαετία του 1930 υπό το καθεστώς του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν και υπέφεραν επίσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, κυρίως κατά το κύμα αντισημιτισμού που ξέσπασε με την "υπόθεση των γιατρών". Πρόκειται για μία μηχανορραφία του σταλινικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία εβραίοι γιατροί κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν για να δολοφονήσουν δύο σοβιετικούς ηγέτες και σκόπευαν να σκοτώσουν και άλλους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ