Κατερίνη: Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παίρνει υπό την "προστασία" της το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον 'Ολυμπο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Κατερίνη: Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παίρνει υπό την "προστασία" της το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον 'Ολυμπο

Υπό την «προστασία» τους παίρνουν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1900 μέτρων και περιβάλλεται από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα, στο βουνό των Ολύμπιων θεών.

Το καταφύγιο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 60 ατόμων, ενώ διαθέτει οργανωμένη κουζίνα. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προχώρησε πρόσφατα στην ανακαίνιση του κτιρίου, ενώ σε κοντινή απόσταση συντηρεί ένα οργανωμένο ελικοδρόμιο για περιπτώσεις ανάγκης.

Λόγω της θέσης του, το καταφύγιο, μπορεί να αποτελεί ορμητήριο, ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς θα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε κοντινό βράχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Τα εγκαίνια του καταφυγίου της Πετρόστρουγκας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με προσκεκλημένους τοπικούς φορείς του νομού Πιερίας, καθώς επίσης πλήθος ορειβατών και εθελοντών. Η ανάβαση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας γίνεται από καλά οδοσημασμένο μονοπάτι.

Ο Όλυμπος, που αποτελεί το πιο δημοφιλές ελληνικό βουνό, διαθέτει εννέα καταφύγια σε όλες τις πλευρές του βουνού, ενώ εκτός των κύριων καταφυγίων υπάρχουν και άλλα έξι, τα οποία δεν είναι επανδρωμένα από προσωπικό και χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης. Τα καταφύγια παρέχουν διάφορες υπηρεσίες σε επισκέπτες και τουρίστες γενικού ενδιαφέροντος, πεζοπόρους, ορειβάτες, ποδηλάτες, αναρριχητές και σκιέρ.

Εκτός από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, το πρώτο καταφύγιο που συναντούν οι επισκέπτες ανεβαίνοντας τον Όλυμπο είναι ο «Σταυρός» σε υψόμετρο 900 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1969 και βρίσκεται κοντά στο Λιτόχωρο. Στα 950 μέτρα, στην περιοχή «Κρεβάτια» Βροντούς, υπάρχει ένα ακόμη καταφύγιο, το οποίο αποτελεί τη βάση για πολλές πεζοπορικές εκδρομές, τόσο στα χαμηλότερα τμήματα του βουνού όσο και προς τις κορυφές.

Ένα τρίτο βρίσκεται σε ύψος 950 μέτρων στην περιοχή «Κορομηλιές» Λεπτοκαρυάς, ενώ στα 1000 μέτρα είναι το καινούριο καταφύγιο Κορομηλιάς Δίου.

Αμέσως μετά (1800μ) είναι το καταφύγιο «Βρυσοπούλες», εντός του στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού, και ακολουθεί το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2060μ), που πήρε το όνομα του από τον αρχιτέκτονα - μηχανικό που το σχεδίασε και έχει χωρητικότητα 120 ατόμων. Βρίσκεται στη θέση «Μπαλκόνι» και είναι το πιο παλιό καθώς κατασκευάστηκε το 1931. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλύβα ξυλοκόπων, ενώ από τη δεκαετία του 1950 άρχισε η λειτουργία του ως ορειβατικό καταφύγιο και σήμερα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο της χώρας.

Το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος», που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 25 ατόμων, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών σε υψόμετρο 2650 μέτρων και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου κατακτητή της κορυφής του Μύτικα. Ο Χρήστος Κάκαλος μαζί με δύο Ελβετούς ορειβάτες πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στις 2 Αυγούστου του 1913.

Τέλος, το καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» (2700μ), με χωρητικότητα 100 ατόμων, βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα. Ο Γιόσος Αποστολίδης ήταν υπεύθυνος για τη διάνοιξη πολλών νέων διαδρομών που οδηγούν στο οροπέδιο των Μουσών και πέθανε το 1964 μετά από πτώση του στο Λούκι του Μύτικα. Το μνημείο του βρίσκεται λίγα μέτρα από το καταφύγιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ