"Ανοιχτές και ειλικρινείς" χαρακτήρισε τις συνομιλίες των Ντάτσιτς και Θάτσι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Άστον - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

"Ανοιχτές και ειλικρινείς" χαρακτήρισε τις συνομιλίες των Ντάτσιτς και Θάτσι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Άστον

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον χαρακτήρισε «ανοιχτές και ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι και τόνισε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σύντομα.

«Οι ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις εξελίχθηκαν γύρω από διαφορετικές πτυχές της εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και οι δύο πρωθυπουργοί δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της κ. Άστον.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών και χαιρετίσαμε τα αποτελέσματα της κοινής ομάδας εργασίας για την από κοινού διαχείριση των διαβάσεων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Άστον ανέφερε ότι συζητήθηκε «η διαφάνεια των πόρων τους οποίους εξασφαλίζει η Σερβία στην κοινότητα των Σέρβων του Κοσόβου», όπως και το πώς θα ενισχυθεί η προστασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να συγκροτηθούν κοινές τεχνικές ομάδες εργασίας που θα προετοιμάσουν μελέτη σκοπιμότητας για τον αυτοκινητόδρομο Νις - Πρίστινα.

Οι χθεσινές συνομιλίες ήταν συνέχεια της πρώτης συνάντησης των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι στις 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και της κοινής επίσκεψης της κ. Άστον και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι διεξήχθη ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για μία σειρά ζητημάτων καθοριστικής σημασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

«Η Σερβία εισήλθε στο διάλογο με την επιθυμία να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», είπε ο κ. Ντάτσιτς μετά τις συνομιλίες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτίμησε ότι έγινε ένα βήμα εμπρός.

«Επέμεινα η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο να έχει εκτελεστική λειτουργία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου» τόνισε και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε έως τις 10 Δεκεμβρίου να αρχίσει να εφαρμόζεται συνολικός έλεγχος στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, σε δύο από τις έξι διοικητικές διαβάσεις.

Επιπλέον έγινε αναφορά στη χρηματοδότηση των αποκαλούμενων παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο από τον προϋπολογισμό της Σερβίας, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να γίνεται με διαφανή τρόπο.

«Εμείς δίνουμε τους πόρους από τον προϋπολογισμό» είπε ο κ. Ντάτσιτς προσθέτοντας ότι στις πληροφορίες μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι και ότι δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα τα θέματα, αλλά όχι για την κατάργηση των θεσμών της Σερβίας στο Κόσοβο» τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός και υπογράμμισε μπορεί να εξεταστεί το πρόβλημα των παράλληλων θεσμών για να εξευρεθεί λύση αποδεκτή από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η αστυνομία του Κοσόβου να συγκροτήσει ειδική μονάδα για την προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας θα απαρτίζουν Σέρβοι του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές και κυρίως η συμφωνία για τη διαχείριση των διοικητικών συνόρων.

Ο κ. Θάτσι πρόσθεσε ότι η Πρίστινα επιμένει ότι πρέπει να σταματήσει ο τρόπος χρηματοδότησης των «παράλληλων σερβικών θεσμών στο Κόσοβο» και οι πόροι να διατίθενται με διαφάνεια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ