Κροατία: Υπογραφή συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με το Κόσοβο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κροατία: Υπογραφή συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με το Κόσοβο

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κροατίας και Κοσόβου υπέγραψαν, σήμερα, στο Ζάγκρεμπ ο πρώτος αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Ράντιμιρ Τσάτσιτς και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μπεσίμ Μπεκάι.

Στόχος της συμφωνίας, όπως τονίστηκε, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Τσάτσις επισήμανε ότι ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Κοσόβου και Κροατίας είναι πολύ χαμηλότερος των δυνατοτήτων που υπάρχουν και προειδοποίησε για περαιτέρω συρρίκνωση σε περίπτωση ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την επόμενη χρονιά, και αποχώρησή της από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης, CEFTA.

Ο κ.Τσάτσιτς σημείωσε ότι το Κόσοβο αναπτύσσεται επιτυχημένα, με προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 4,5% για φέτος, «κάτι που πολλοί στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Κροατία, απλά ονειρεύονται» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Κροάτης υπουργός αναφέρθηκε στην ενέργεια ως έναν από τους τομείς με προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σημειώνοντας πως «αυτές είναι μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες όπου έχουμε διατηρήσει τη γνώση μας και ανταγωνιστική παραγωγή». Έκανε ακόμη μνεία στους τομείς των υποδομών και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεκάι αναφέρθηκε στις εξαιρετικές, όπως υπογράμμισε πολιτικές σχέσεις της Κροατίας και του Κοσόβου σημειώνοντας ότι αυτές αποτελούν καλή προϋπόθεση για ισχυρότερη οικονομική συνεργασία όχι μόνο σε επίπεδο αγορών των δύο χωρών αλλά και σε επίπεδο κοινοπραξιών σε τρίτες αγορές.

«Η τεχνογνωσία της Κροατίας είναι πολύτιμη και θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις μαζί της» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης του Κοσόβου.

Ο κ. Μπεκάι κάλεσε τις κροατικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο Κόσοβο και να μην επικεντρώνονται μόνο στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι εταιρείες από την Κροατία «έχουν ψυχολογικό πλεονέκτημα στο Κόσοβο, όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν γι' αυτές και για την ποιότητα των προϊόντων τους».

«Νομίζω πως την παρούσα περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να στραφούμε ο ένας στον άλλο για οικονομική συνεργασία και να ενισχύσουμε την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Μπεκάι.

Ανέφερε δε πως με προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης 4% η κυβέρνηση μπορεί να κατευθύνει σχεδόν το 40% των κονδυλίων του προϋπολογισμού σε δημόσια επενδυτικά σχέδια και σημείωσε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μεταξύ της Πρίστινας και των Τιράνων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ενώ η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου προς Σκόπια θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά. Ανακοίνωσε ακόμη σχέδια για την κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού, ισχύος 600MW.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ