Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, στο πλαίσιο του κοινού «μετώπου» δήμων για το Κυπριακό - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, στο πλαίσιο του κοινού «μετώπου» δήμων για το Κυπριακό

Δεκαεπτά χρόνια μετρά ήδη στο ενεργητικό της η συνεργασία δήμων από την Ελλάδα και την Κύπρο, με σημείο αναφοράς την προώθηση δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Τα μέλη του Δικτύου Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας συναντώνται και πάλι το ερχόμενο Σάββατο στο δήμο Καλαμαριάς, με επίτιμο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Η σχετική εκδήλωση διοργανώνεται με την ευκαιρία των 42 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα οι δήμαρχοι Πάφου, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λαμίας, Μυτιλήνης και Καλαμαριάς θα συζητήσουν τις μελλοντικές τους δράσεις ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα».

Μέσα από την εν λόγω έκθεση παρουσιάζεται η προσπάθεια του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου και Τυλληρίας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας να καταγράψει ενδελεχώς τα εκκλησιαστικά μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές. Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 20.000 φωτογραφίες που παρουσιάζονται μέσα από διάφορες εκθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Η έκθεση που θα λειτουργήσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo στην Καλαμαριά αποτελείται από 36 πλαστικοποιημένες φωτογραφίες, σε μορφή banners, οι οποίες παρουσιάζουν εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κτλ) στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν την τούρκικη εισβολή (πριν το 1974), ώστε ο επισκέπτης μέσα από την σύγκριση να διαπιστώνει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα σε τρείς γλώσσες (ελληνικά αγγλικά και ιταλικά).

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ