Σερβία: Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κ. Άστον κάλεσε τους τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου Ί. Ντάτσιτς και Χ. Θάτσι σε συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κ. Άστον κάλεσε τους τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου Ί. Ντάτσιτς και Χ. Θάτσι σε συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον κάλεσε τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι σε συνάντηση αύριο, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Στόχος της συνάντησης είναι η συνέχιση του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, που άρχισε στις 19 Οκτωβρίου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι στις 19 Οκτωβρίου κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι στις Βρυξέλλες σε συνάντηση με την κ. Άστον, η οποία αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια προώθησης του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.

«Μετά από ξεχωριστές συναντήσεις, προήδρευσα σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Συμφωνήσαμε ο διάλογος των δύο πλευρών να συνεχιστεί και οι δύο πρωθυπουργοί δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν. Σύντομα θα ξανασυναντηθούμε» αναφέρθηκε σε ανακοίνωση μετά την πρώτη τη συνάντηση των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός τη Σερβίας διευκρίνισε ότι η συνάντηση δεν αποτελεί υποχώρηση από την πολιτική της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου και ότι ο διάλογος δεν αφορά το καθεστώς του Κοσόβου.

«Το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συζητήσει για όλα τα ζητήματα και όχι μόνο το θέμα του βορείου Κοσόβου και των παράλληλων θεσμών, όπως επιμένει η ΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι καιρός για ιστορική συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και πρότεινε στον κ. Θάτσι να συνεργαστούν για την υλοποίηση οικονομικών σχεδίων.

Το Βελιγράδι και την Πρίστινα επισκέφθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια η κ. Άστον και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και τόνισαν ότι δεν ζητούν από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά ότι επιμένουν στη συνέχιση του διαλόγου και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ