Το Ζάγκρεμπ διαψεύδει ότι το Λονδίνο προβάλλει εμπόδια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Ζάγκρεμπ διαψεύδει ότι το Λονδίνο προβάλλει εμπόδια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Η Βρετανία στηρίζει την Κροατία στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν ο Κροάτης πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς και η υπουργός Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς διαψεύδοντας ότι οι βρετανικές αρχές δημιουργούν προβλήματα στη χώρα, επειδή θεωρούν ότι δεν είναι έτοιμη για προσχώρηση στην Ένωση.

«Η Βρετανία δεν δημιουργεί προβλήματα και ό,τι τονίζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι η επίσημη βρετανική πολιτική, επειδή η Βρετανία στηρίζει την Κροατία», δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT.

Ο κ. Γιοσίποβιτς σημείωσε ότι δεν πρέπει η Κροατία να ενισχύει τις φωνές εκείνων που είναι λιγότερο καλοπροαίρετοι έναντι της. "Πρέπει να επικεντρωθούμε στις δέκα αποστολές που πρέπει να εκπληρώσει η Κροατία με βάση την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έργο το οποίο, δεν είναι εύκολο" υπογράμμισε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας διέψευσε ότι η Κροατία δεν είναι έτοιμη για ένταξη και πρόσθεσε ότι η στήριξη της Βρετανίας επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή στο Λονδίνο.

Η κ. Πούσιτς σχολιάζοντας τις αναφορές των ΜΜΕ εκτίμησε ότι είναι για εσωτερική κατανάλωση και συνδέονται με αντιπαλότητες στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Τα κροατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι Βρετανοί βουλευτές βλέπουν με αρκετό σκεπτικισμό την ετοιμότητα της Κροατίας να ενταχθεί στην ΕΕ και ότι αυτό αποδεικνύεται από τα πρακτικά συζήτησης στην αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Επιτροπή της Κάτω Βουλής του Βρετανικού Κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση διεξήχθη στις 18 Οκτωβρίου και ήταν το πρώτο βήμα στη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, από τα πρακτικά προκύπτει ότι μέλη της Επιτροπής παραλληλίζουν τη δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ για διαφθορά με τη δίκη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

Οι Βρετανοί βουλευτές αναφέρουν ακόμη ότι η θετική έκθεση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) δεν σημαίνει ότι η Κροατία συνεργάζεται πλήρως. Επιπλέον, τονίζουν ότι πρόβλημα αποτελεί η αργή απονομής δικαιοσύνης και επικαλούνται την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς βουλευτές, στην Κροατία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ώστε να είναι ικανή να αποκαλύπτει και να τιμωρεί τη διαφθορά, τη σύγκρουση συμφερόντων και το οργανωμένο έγκλημα και προκύπτουν ερωτηματικά για το αν θα επιτευχθεί αυτό έως την ένταξή της στην ΕΕ, την 1η Ιουλίου του 2013.

Η επιτήρηση μετά την ένταξη, φαίνεται προς το παρόν η μοναδική επιλογή για την ΕΕ, εκτιμούν οι Βρετανοί βουλευτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λονδίνο ΕΕ ένταξη Ζάγκρεμπ εμπόδια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ