ΗΠΑ-Προεδρικές: Η ψήφος των Λατινοαμερικανών πιθανή σανίδα σωτηρίας για τον Ομπάμα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ-Προεδρικές: Η ψήφος των Λατινοαμερικανών πιθανή σανίδα σωτηρίας για τον Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά βίας μπορεί να πει "Γειά σας, Καλημέρα" στα ισπανικά, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιχείρησε ακόμη και να γυρίσει διαφημιστικό στη συγκεκριμένη γλώσσα: μίλησε για μόλις 31 δευτερόλεπτα κι ακούστηκε αρκετά "ξύλινος" (αφύσικος), αλλά μάλλον αυτό αρκούσε.

Και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, έκανε διαφήμιση με αποδέκτη του ισπανόφωνους, στην οποία η διάσημη κουβανο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Κριστίνα Σαραλέγκι την ρωτάει στα ισπανικά "Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ψηφίσουν οι λατινοαμερικανοί σε αυτές τις εκλογές;".

Η Μισέλ Ομπάμα απαντάει στα αγγλικά με ισπανικούς υπότιτλους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Δημοκρατικό Κόμμα ξόδεψε διπλάσια χρήματα από το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό για προεκλογικές διαφημίσεις στα ισπανικά: 8,9 εκατομμύρια δολάρια έναντι 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκ πρώτης όψεως θα φάνταζε περίεργο που οι Δημοκρατικοί προτίθενται να αφιερώσουν τόσο χρόνο και χρήμα σε μια μειονότητα που μπορεί να είναι η πολυπληθέστερη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη χώρα, αλλά εξακολουθεί να μην είναι η μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά στις ψήφους.

Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις έχουν αναμφισβήτητα δείξει ότι οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στηρίζουν τους Δημοκρατικούς πολύ περισσότερο από τους Ρεπουμπλικανούς.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εθνική Ένωση Εκλεγμένων και Διορισμένων Λατινοαμερικανών Αξιωματούχων (NALEO) διαπίστωσε ότι την Τρίτη ένας αριθμός-ρεκόρ 12,2 εκατομμυρίων ισπανόφωνων ενδεχομένως να πάνε να ψηφίσουν, 26% περισσότεροι από πριν από τέσσερα χρόνια όταν είχαν ήδη σημειώσει ρεκόρ συμμετοχής.

Παρ΄όλα αυτά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν μισό από το σύνολο των 23,7 εκατομμυρίων ισπανόφωνων που έχουν δικαίωμα ψήφου και ακόμη κι αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 11% όλων των αμερικανών πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την NALEO, η αναλογία των ισπανόφωνων που τελικά πηγαίνουν να ψηφίσουν δεν θα ξεπεράσει το 8,7% της συνολικής ψήφου.

Τότε γιατί όλη αυτή η προσπάθεια;

Η απάντηση αφορά όχι το πόσες ψήφοι διακυβεύονται, αλλά το πού θα πάνε αυτές. Αυτό που έχει ενδιαφέρον αναφορικά με την ψήφο των ισπανόφωνων είναι ότι φαίνεται πιθανό να αποδειχτεί κομβικής σημασίας για τις πολιτείες-κλειδιά οι οποίες θα κρίνουν τις εκλογές και κυρίως το Κολοράντο, την Φλόριντα, τη Νεβάδα, αλλά και την Βιρτζίνια, την Αϊόβα, ακόμη και την Βόρεια Καρολίνα.

Το 2008 ο πληθυσμός των λατινοαμερικανών σε αυτές τις πολιτείες ενίσχυσε κατά πολύ τον Ομπάμα: 61% στο Κολοράντο, 57% στη Φλόριντα και 76% στη Νεβάδα, μια πολιτεία στην οποία η ψήφος των ισπανόφωνων ήταν δύο χρόνια αργότερα σημαντική για τους Δημοκρατικούς προκειμένου να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τις πολιτείες-κλειδιά που διεξήχθησαν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Latino Decisions κατά τον μήνα πριν από τις εκλογές, το ποσοστό φέτος μπορεί να αυξηθεί υπέρ του δημοκρατικού υποψηφίου στις πολιτείες-κλειδιά και σε άλλες.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι ο αριθμός των ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε αυτές τις πολιτείες ανιστοιχεί σε μια σημαντική αναλογία κατοίκων με δικαίωμα ψήφου: 16% στη Φλόριντα, 15% στη Νεβάδα και 14% στο Κολοράντο, σύμφωνα με την εταιρεία Pew Hispanic Center.

Η περίπτωση της Φλόριντα, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντική για τις πρόσφατες εκλογές, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς ο τοπικός ισπανόφωνος πληθυσμός, στον οποίο κατά παράδοση υπερτερούν αριθμητικά Κουβανο-Αμερικανοί που ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς, εξισορροπείται από τους Πορτορικανούς που είναι πιθανότερο να ψηφίσουν Δημοκρατικούς.

Στην πολιτεία αυτή, όπου μέχρι το 2002 υπήρχαν περισσότεροι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι εγγεγραμμένοι ως Ρεπουμπλικανοί από Δημοκρατικοί (37% έναντι 33%), το σκηνικό άλλαξε και το 2008 οι Δημοκρατικοί προηγούνταν (38% έναντι 30%).

Η ψήφος των μειονοτήτων όπως οι Λατινοαμερικανοί θα μπορούσε να αποδειχτεί κρίσιμη αν επιβεβαιωθεί η πρόσφατη τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ομπάμα χάνει έδαφος μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων.

Αν συμβεί αυτό, ο σημερινός πρόεδρος θα πρέπει να κερδίσει ψήφους από άλλες ομάδες αν θέλει να επικρατήσει του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο ίδιος ο Ομπάμα, άλλωστε, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι πιθανόν έχει πολλούς λόγους για να ευχαριστεί τους Λατινοαμερικανούς.

"Θα μιλήσω ωμά. Αν κερδίσω μια δεύτερη θητεία, ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο θα την κερδίσω θα είναι επειδή ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν αποξενώσει τόσο πολύ την ταχύτερα αναπτυσσόμενη δημογραφικά ομάδα στη χώρα, την λατινοαμερικανική κοινότητα", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην εφημερίδα της Αϊόβα Des Moines Register.


(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ