Αυστραλία: Η επιχείρηση που έθρεψε χιλιάδες ομογενείς γίνεται 80 χρόνων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Η επιχείρηση που έθρεψε χιλιάδες ομογενείς γίνεται 80 χρόνων

Το θρυλικό μιλκ-μπαρ, η επιχείρηση που «έθρεψε» δεκάδες χιλιάδες ομογενείς της Αυστραλίας και τώρα τείνει να εξαφανιστεί, έχει γενέθλια!

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά μιλκ-μπαρ (ένα κατάστημα κάτι σαν γαλακτοπωλείο) στην Αυστραλία. Ιδρυτής του ο Ιωακείμ Ταβλαρίδης που καταγόταν από το παραλιακό χωριό Περίσταση (σημερινό Sarkoy) της Τουρκίας και μετανάστευσε στην Αυστραλία λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αυτό επισημαίνουν δύο ιστορικοί η Έφη Αλεξάκη και ο Λέοναρντ Τζανισέβσκι, ερευνητές του Πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ, που έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με την ιστορία των μιλκ-μπαρ. Όπως αναφέρουν ο νεαρός Ιωακείμ Ταβλαρίδης όταν έφτασε στην Αυστραλία έγινε Μικ 'Ανταμς και ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με ένα καφενείο.

Μετά από ένα ενημερωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Ταβλαρίδης επέστρεψε στην Αυστραλία και άνοιξε το πρωτο του μιλκ μπαρ το Νοέμβριο του 1932 με το όνομα.. «'Ασπρο και Μαύρο 4d» (Black & White 4d). Πάνω από 25.000 κόσμος πήγε στα εγκαίνιά του, στο κέντρο του Σίδνεϊ.

Σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκαν άλλες τέσσερις χιλιάδες μιλκ-μπαρ σε όλη την χώρα, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες της περιοχής. Για πολλές δεκαετίες τα μιλκ-μπαρ της Αυστραλίας ήταν αποκλειστικά στα χέρια Ελλήνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστραλία ομογενείς ετών Μιλκ Μπαρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ