Στέλεχος της Bundesbank δηλώνει πως η τραπεζική ένωση δεν θα καλύψει παλαιές αμαρτίες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Στέλεχος της Bundesbank δηλώνει πως η τραπεζική ένωση δεν θα καλύψει παλαιές αμαρτίες

Η επικείμενη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση δεν θα ωφελήσει χώρες με παρελθόντα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας Αντρέας Ντόμπρετ, μετριάζοντας τις ελπίδες της Ιρλανδίας να χρησιμοποιήσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης για να στηρίξει τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν δηλώσει τον Ιούνιο πως το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αμέσως μόλις η νέα εποπτική αρχή υπό την ΕΚΤ τεθεί σε εφαρμογή, κάτι που θα βοηθούσε την Ιρλανδία να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Εντούτοις, ο Ντόμπρετ δήλωσε πως η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για μελλοντικές απώλειες και ζημίες, απηχώντας με τη σειρά του τις αντίστοιχες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, οι οποίοι τον περασμένο μήνα έθεσαν όρους βάσει των οποίων θα επέτρεπαν να χορηγείται βοήθεια από το ΕΜΣ.

«Αναμφίβολα, η τραπεζική ένωση αποτελεί ένα σημαντικό κρηπίδωμα για μία πιο σταθερή νομισματική ένωση. Ως τέτοιο όμως προορίζεται να μετριάζει μελλοντικούς κινδύνους και να μην συγκαλύπτει παλιές αμαρτίες», είπε ο Ντόμπρετ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει στο Δουβλίνο.

«Τα κληροδοτημένα (τοξικά) στοιχεία ενεργητικού είναι εκείνοι οι κίνδυνοι που εκτυλίχθηκαν με ευθύνη των εθνικών εποπτικών αρχών», τόνισε ο Ντόμπρετ, προσθέτοντας πως αυτά «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα αντίστοιχα κράτη μέλη». «Οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με χρηματοοικονομική μεταφορά», τόνισε.

Προσθέτοντας πως η εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ, η οποία καλείται κατά βάση να ασκεί τη νομισματική πολιτική, δεν πρόκειται να επέλθει χωρίς κινδύνους, ο Ντόμπρετ προειδοποίησε πως θα πρέπει να υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους δύο αυτούς τομείς. «Ένας τέτοιος διαχωρισμός θα είναι δύσκολος, τόσο από νομικής, όσο και από οργανωτικής άποψης», δήλωσε.

«Προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο που η διάσωση των τραπεζών αντιπροσωπεύει για τα δημοσιονομικά των κρατών, οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να συνταχθούν όταν θα χρειασθεί να υποστούν τις τραπεζικές απώλειες. Οι εννοούμενες εγγυήσεις θα πρέπει να απαλείφονται όταν το έσχατο καταφύγιο είναι τα χρήματα των φορολογουμένων», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Ντόμπρετ είναι υπεύθυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη Μπούντεσμπανκ, της οποίας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συχνά συμμερίζονται τις απόψεις του εκάστοτε προέδρου της, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ