Αρνητική ψήφο στον διορισμό του Υβ Μερς στην ΕΚΤ έδωσε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αρνητική ψήφο στον διορισμό του Υβ Μερς στην ΕΚΤ έδωσε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε σήμερα αρνητική γνωμοδότηση για τον διορισμό του Λουξεμβούργιου Υβ Μερς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, εξαιτίας της έλλειψης γυναικείας εκπροσώπησης στο ανώτατο αυτό νευραλγικό όργανο.

Στη σύνοδό τους στο Στρασβούργο, τα μέλη της επιτροπής σε ανακοίνωσή τους ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «αποσύρει την πρόταση» για τον διορισμό του Μερς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο χηρεύει μία θέση από τον περασμένο Μάιο.

Η απόφαση τούτη, η οποία ελήφθη μετά την ακρόαση του Μερς, που διήρκεσε μία ώρα, εγκρίθηκε με 21 ψήφους, έναντι 12, ενώ 13 από τα μέλη της επιτροπής απείχαν από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση της γνωμοδότησης, «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πάντοτε περιελάμβανε στη σύνθεσή του και μία γυναίκα από τη δημιουργία της».

Οι ευρωβουλευτές από άπασες της πτέρυγες επέμειναν πως η απόφασή τους δεν έχει σχέση και «δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο τις ικανότητες του κου Μερς», σημερινού διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου.

«Κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο πρόσωπο και τις αρχές. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον σας. Όμως είναι δυνατόν να υπάρχει ένα συμβούλιο αποτελούμενο αποκλειστικά από άνδρες έως το 2018; Τι θα σκεφθούν οι ευρωπαίοι πολίτες, τη στιγμή που έχουν αρχίσει να στρέφουν την πλάτη τους στην Ευρώπη;», αναρωτήθηκε η Σιλβί Γκουλάρ, της ομάδος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Απέναντι στις επικρίσεις αυτές, ο Μερς διαβεβαίωσε πως ο ίδιος έχει τηρήσει ευλαβικά όλες τις διαδικασίες για τον διορισμό του, «όπως απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη». Ο ίδιος διατράνωσε πως διαπνέεται προσωπικά από την αρχή της ισότητας των δύο φύλων, όμως αντέτεινε «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα θέματα εντός των θεσμικών πλαισίων και συν τω χρόνω». Επίσης πρόσθεσε πως στους κόλπους της η ΕΚΤ αποτελείται κατά «το 43% του προσωπικού της από γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών θέσεων».

Οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη στην ολομέλεια του Σώματος για την εκλογή του Μερς. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ ενδέχεται να θίξει το ζήτημα αυτό και να επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιθέσεις κατά την αυριανή του παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο.

(AΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ