Σερβία: Διάλογο για την αυτονομία του βορείου Κοσόβου προτείνει ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Στέφαν Λένε - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Διάλογο για την αυτονομία του βορείου Κοσόβου προτείνει ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Στέφαν Λένε

«Το ζήτημα του βόρειου Κοσόβου θα πρέπει να εξεταστεί στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική αυτονομία για το τμήμα αυτό» δήλωσε ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το Κόσοβο, στις συνομιλίες για το καθεστώς Στέφαν Λέν, υποστηρίζοντας ότι η λύση που προσφέρεται από το πακέτο Αχτισάαρι δεν επαρκεί.

Ο διάλογος θα πρέπει να διασφαλίσει, στο τέλος της διαδικασίας, εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, μία ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας των Σέρβων του βορρά να διατηρήσουν την τρέχουσα κατάσταση και τους δεσμούς με τη Σερβία και των επιδιώξεων της Πρίστινας να επιβάλει την κυριαρχία της, επισήμανε ο Στέφαν Λένε και πρόσθεσε ότι «η σορροπία αυτή είναι η ουσιαστική αυτονομία για το βόρειο τμήμα του Κοσόβου».

Η ιδέα αυτή φαίνεται ότι συζητείται και στην Πρίστινα. Πρόσφατα, η βουλευτής -σερβικής εθνότητας -Ράντα Τράικοβιτς επισήμανε το γεγονός να αποτελέσει η αυτονομία του βορείου Κοσόβου το τελευταίο «χαρτί» της κυβέρνησης Θάτσι στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι.

Υπέρ της αυτονομίας του βορείου Κοσόβου ως λύσης που θα συμβιβάσει τα αιτήματα των Σέρβων και των Αλβανών, τάσσονται κάποιοι Αλβανοί διανοούμενοι στην Πρίστινα, μη κυβερνητικοί φορείς ενώ και στο εξωτερικό η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ