Στη Ρώμη, για την αστάθεια των τιμών στα τρόφιμα ο Αθανάσιος Τσαυτάρης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Στη Ρώμη, για την αστάθεια των τιμών στα τρόφιμα ο Αθανάσιος Τσαυτάρης

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη του FAO, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 39ης Συνόδου της Επιτροπής για την Επάρκεια Τροφίμων.

Θέμα της συνάντησης αυτής ήταν η αστάθεια των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων και οι επιπτώσεις της στην επισιτιστική ασφάλεια, ενώ συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του FAO και πολλοί Υπουργοί Γεωργίας, από όλο τον κόσμο.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη σημασία της γεωργίας, που αποτελεί διαχρονικά στρατηγικό τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση, ποιοτικά και ποσοτικά, της επισιτιστικής μας ασφάλειας, πολύτιμα δημόσια αγαθά για την παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα για τις περισσότερο ευπαθείς ομάδες του κόσμου.

Επεσήμανε ότι η σημερινή παγκόσμια και πολυεπίπεδη κρίση, η έλλειψη ρευστότητας και τα επακόλουθα εμπόδια για τις επενδύσεις και την απρόσκοπτη εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας, απαιτούν συντονισμένες, άμεσες και καινοτόμες απαντήσεις.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, η έρευνα, η εκπαίδευση και η διάδοση της γνώσης και η διακρατική συνεργασία των χωρών στα θέματα της βελτίωσης των ποικιλιών κ.α πρέπει να είναι τα κύρια μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την εξασφάλιση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η πρόσβαση όλων σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή της σπατάλης τροφίμων.

Η πρόσφατη δημιουργία του Συστήματος Πληροφοριών των Αγροτικών Αγορών (AMIS) συμβάλλει στον καλύτερο διεθνή συντονισμό και στη διαφάνεια ενώ η διεθνής συνεργασία, η ανταλλαγή των εμπειριών και της γνώσης, παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και αποβαίνουν αποτελεσματικά τόσο στο διεθνές όσο και στο τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο κ.Τσαυτάρης είχε διμερείς συσκέψεις με τους συναδέλφους του Υπουργούς της Ισπανίας Mr Miguel Arias Canete, της Ιταλίας Mr Mario Catania και της Γερμανίας Ms Ilse Aigner.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ