Σερβία: "Αν μας ζητήσουν αναγνώριση του Κοσόβου θα παραιτηθούμε από την ευρωπαϊκή πορεία", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Τ. Νίκολιτς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: "Αν μας ζητήσουν αναγνώριση του Κοσόβου θα παραιτηθούμε από την ευρωπαϊκή πορεία", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Τ. Νίκολιτς

Η Σερβία, αν οι Βρυξέλλες της θέσουν τον όρο «Ευρώπη ή Κόσοβο», θα παραιτηθεί από την ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Αν μας θέσουν επίσημα τον όρο: Ευρώπη ή Κόσοβο – θα παραιτηθούμε από την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό είπα και στην εκστρατεία και ο λαός μου δεν θα αιφνιδιαζόταν αν το πρότεινα», τόνισε ο κ. Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η Σερβία έχει επιτύχει το βαθμό οργάνωσης, ώστε να μπορεί να υπολογίζει στην ΕΕ.

«Η ΕΕ τώρα μας κρατά σε απόσταση, μόνον εξαιτίας του Κοσόβου. Αλλά μπορεί να μας κρατά έτσι για άλλα εκατό χρόνια, εμείς δεν θα αλλάξουμε θέση για τη νότια επαρχία. Αν αρχίσουν να μας ορίζουν νέους κανόνες, που δεν ίσχυαν για άλλα κράτη, τότε μπορούν να μας απορρίψουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μας πουν: δεν σας θέλουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σε ερώτηση αν μετά τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική Κόσοβο και Ευρώπη δεν είναι πλέον υλοποιήσιμη, ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι «αν και επίσημα τοποθετήσουν τείχος, τότε η πολιτική και Ευρώπη και Κόσοβο δεν θα είναι δυνατή».

«Προς το παρόν κανένας δεν ζήτησε επίσημα να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Οργανώνουμε τη χώρα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που μας βοηθούν να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

«Αν είμαστε σταθεροί και εκπληρώνουμε τους όρους, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ασταθής και συνεχώς να μας θέτει νέους όρους. Εμείς ζητάμε απλώς να μην μας θέτουν νέους όρους όπως και σε άλλες χώρες, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» ανέφερε.

Αναφερόμενος στη διατύπωση «εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου» που εμπεριέχεται στη στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι δεν είναι κάτι απλό, αλλά τόνισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη μάχη.

«Με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ διασφαλίζεται η ακεραιότητα της Σερβίας και σήμερα η Ευρώπη μας ζητά να εγγυηθούμε την ακεραιότητα του Κοσόβου. Τώρα έχουμε την εξής κατάσταση, δεν προστατεύεται η εδαφική ακεραιότητα χώρας – ιδρυτικού μέλους του ΟΗΕ και ζητείται από τη χώρα αυτή να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα τμήματος του εδάφους της που αποσχίστηκε παράνομα. Αυτό δεν απορρέει από τους διεθνείς κανόνες» είπε ο κ. Νίκολιτς.

Σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει αν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν το αίτημα για αλλαγή της διατύπωσης περί σεβασμού «της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου», ο κ. Νίκολιτς είπε: «Θα δούμε. Όταν λέμε ότι το Κόσοβο πρέπει να διαφυλαχθεί, τότε πρέπει να μας πουν τι είναι το Κόσοβο, κράτος, περιοχή, επαρχία, τίνος η ακεραιότητα προστατεύεται».

Ο κ. Νίκολιτς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η πρώτη σύσκεψη της σερβικής ηγεσίας με θέμα την εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο.

"Θα βρούμε τη νομική φόρμουλα, την οποία θα παρουσιάσουμε. Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που δεν είναι ανεξαρτησία και η οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την ουσιαστική αυτονομία που διασφαλίζεται από το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ" ανέφερε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ