Κίνα: Εκκληση Βεστερβέλε σε Τουρκία και Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Εκκληση Βεστερβέλε σε Τουρκία και Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

'Εκκληση στην Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά το επεισόδιο κατά το οποίο τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα ανάγκασαν συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Τουρκία, απηύθυνε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Το επεισόδιο αυτό, προχθές το βράδυ, κλιμάκωσε την ήδη αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς η 19μηνη εξέγερση στη Συρία συνεχίζει να επεκτείνεται στα τουρκικά σύνορα.

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εμπλακούμε στον κύκλο της κλιμακούμενης βίας, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάφλεξη σ' ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε ο Βεστερβέλε στο Πεκίνο.

Ο Βεστερβέλε επιστρέφοντας στη Γερμανία από την Κίνα προγραμματίζει σύντομη επίσκεψη για αύριο στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το συριακό αεροσκάφος που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην 'Αγκυρα, μετέφερε "στρατιωτικό εξοπλισμό".

"Οι παραδόσεις όπλων στο συριακό καθεστώς δεν είναι αποδεκτές", τόνισε ο Βεστερβέλε, ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία να μη δίνει βάση σε "προκλήσεις".

Ο γερμανός υπουργός συνέχισε το ταξίδι του σήμερα στην Κίνα επισκεπτόμενος στην πόλη Σενιάνγκ στη βορειοανατολική χώρα στην οποία η αυτοκινητοβιομηχανία BMW AG έχει εργοστάσιο και όπου θα ανοίξει προξενείο.

Ο Βεστερβέλε δεν ανέφερε εάν θα συζητήσει με τους κινέζους ηγέτες για την τύχη του φυλακισμένου Νομπελίστα της ειρήνης Λιου Σιαομπό και της συζύγου του, οι οποίοι βρίσκονται υπό περιορισμόν κατ΄οίκον.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε μόνο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παίζουν ρόλο στις διπλωματικές σχέσεις και "βεβαίως, η τύχη των ανθρώπων, επίσης".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ