ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιδιώκει διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιδιώκει διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο

«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω» ήταν η απάντηση που έδωσε, σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την ΑΟΖ και το Καστελόριζο και τις συνεχιζόμενες «διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν σε συνάντηση με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, που επέλεξε η τουρκική πρεσβεία. Η ελληνική θέση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι ότι η αναζητούμενη, στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες Αβραμόπουλου- Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι εστιάστηκαν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών- θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο- το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.

«Αφήνουμε την ιστορία, για να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον» τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, που παραδέχτηκε, πάντως, πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους, χωρίς την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι συνιστά «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες. Υπενθύμισε την ύπαρξη συμφωνιών με την Ιταλία και την Αλβανία, τις συνεχιζόμενες επαφές με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και τη συνεχή επαφή και συντονισμό με την Κύπρο, ενώ με την Τουρκία συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσω των διερευνητικών επαφών. Η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών είναι κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του παράκτιου κράτους, όπως προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ