Φούλε: Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου δεν είναι όρος ενταξης στην ΕΕ για την Σερβία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Φούλε: Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου δεν είναι όρος ενταξης στην ΕΕ για την Σερβία

Η αποστολή του Ευρωπαίου Επίτροπου Στέφαν Φούλε στο Βελιγράδι φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Η σερβική ηγεσία πείστηκε ότι η επισήμανση για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας του Κοσόβου στο έγγραφο που συνόδευε την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελεί όρο.

Ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Φούλε ανέφερε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι για τη Σερβία.

«Ο κ. Φούλε μού μετέφερε τη θέση ότι δεν υπάρχουν όροι στο διάλογο με την Πρίστινα και ότι η ΕΕ σ' αυτή τη διαδικασία θα τηρεί στάση ουδετερότητας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Για τη Σερβία είναι σημαντικό να γνωρίζει αν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπάρχουν νέοι όροι, τόνισε ο κ. Ντάτσιτς και συμπλήρωσε: «Η απάντηση που έδωσε ο κ. Φούλε είναι ότι δεν υπάρχουν νέοι όροι, η θέση της Επιτροπής είναι να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων μας με την Πρίστινα και αυτό είναι αποδεκτό».

Αναφερόμενος στο συνοδευτικό έγγραφο τόνισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου, ωστόσο- συμπλήρωσε ο κ. Ντάτσιτς- «όσο αυτό δεν αποτελεί όρο, όπως με διαβεβαίωσε και ο κ. Φούλε το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συμμετάσχει στο διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ».

Ο Στέφαν Φούλε, μετά τη συνάντηση με τον Ίβιτσα Ντάτσιτς, στη συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί όρο το αίτημα του συνοδευτικού εγγράφου.

«Διαβεβαίωσα το κ. Ντάτσιτς ότι δεν υπάρχουν άλλοι όροι εκτός από εκείνους που καθορίστηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο. Η στάση της Επιτροπής παραμένει ουδέτερη στο θέμα του Κοσόβου» ανέφερε ο κ. Φούλε.

Συμπλήρωσε δε ότι η επισήμανση αυτή έχει να κάνει με τη θέση της ΕΕ ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαίρεση του Κοσόβου και μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να μην μπορεί ο ένας να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία του άλλου».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι «μπορεί να επισπευτεί η διαδικασία ανάληψης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από τη Σερβία εάν ικανοποιηθούν οι όροι σύγκλισης και επιτευχθεί διαρκής βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο».

Ο κ. Φούλε θα συναντηθεί επίσης και με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ