Σερβία: Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας

Σε μελέτη του υπουργείου Οικονομικών της Σερβίας για την πορεία της οικονομίας, τα επόμενα χρόνια, διαφαίνεται μία αισιόδοξη προοπτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός από το 11% που είναι σήμερα, το 2015 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,5%.

Η κυβέρνηση για φέτος διαβλέπει αρνητικό βαθμό οικονομικής ανάπτυξης και η πτώση θα κυμανθεί γύρω στο 1%. Από το επόμενο έτος εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα αρχίσει η οικονομική εξυγίανση και το 2015 η ανάπτυξη θα φτάσει το 4% με προοπτική ανόδου.

Έτσι, από το 2013 αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας και τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2015, μείωση της ανεργίας από το 26,2% που είναι σήμερα, στο 24,1%. Το δημόσιο χρέος, που σήμερα κυμαίνεται στο 65% του ΑΕΠ, αναμένεται να υποχωρήσει στο 45% το 2022, θα επιστρέψει, δηλαδή, στο πλαίσιο που καθορίζει ο νόμος, εκτιμά η σερβική κυβέρνηση.

Στον οικονομικό σχεδιασμό προβλέπεται ότι, την επόμενη τριετία, θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα με την παροχή κινήτρων. Επίσης, αναφέρεται ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Τα έργα υποδομής στις μεταφορές θα αποτελέσουν μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ακόμη η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων επιχειρήσεων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, η βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης και η δημιουργία ενός βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας παραμένει στρατηγικός στόχος της σερβικής κυβέρνησης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ