«Ο Ορφέας στον Άδη» του Τεννεσί Γουίλιαμς στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» από τις 17 Οκτωβρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 36χρονη Ελβετίδα Μπάρμπαρα Βέμπερ, νέα αλλά ήδη καταξιωμένη σκηνοθέτις στον ευρωπαϊκό χώρο και διευθύντρια του Θεάτρου Neumarkt της Ζυρίχης σκηνοθετεί ένα από τα πιο σκοτεινά και ποιητικά έργα του Τεννεσί Γουίλιαμς, που εμπνέεται από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα, για τη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου .

Σε μια μικρή πόλη βαθιά στο Νότο της Αμερικής, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Μέχρι που εμφανίζεται ένας γοητευτικός περιπλανώμενος μουσικός και γνωρίζει την Λέιντι, μία παθιασμένη γυναίκα σημαδεμένη από το τραγικό παρελθόν της και εγκλωβισμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Η μοναξιά και η επιθυμία, η υπόγεια σεξουαλικότητα και η καταπίεση, η λαχτάρα για ελευθερία θα κάνουν την βία που καραδοκεί κάτω από την επιφάνεια της μικρής αυτής κοινωνίας να ξεσπάσει.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, η σκηνοθέτις Μπάρμπαρα Βέμπερ συμπεραίνει: : «Ο σύγχρονος κόσμος είναι πολύ χειρότερος από τον μυθολογικό. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η μοντέρνα τραγωδία του Τενεσί Γουίλιαμς». Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Λέγεται πως ο Γουίλιαμς δεν ήταν πολιτικός συγγραφέας. Το έργο αυτό αποδεικνύει πως αυτό δεν ισχύει».

H Βέμπερ σπούδασε σκηνοθεσία στο Ινστιτούτο Θεάτρου, Μουσικού Θεάτρου και Κινηματογράφου του Αμβούργου. Και συστήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο γερμανικό θέατρο με παραστάσεις που πραγματεύονταν εκ νέου μοντέρνους μύθους από τον Μάικλ Τζάκσον και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς ως την μητέρα Τερέζα και την οργάνωση RAF.

Παραστάσεις της όπως το «Hollywood unplugged» ή το «RAF unplugged» προσκλήθηκαν σε μεγάλα γερμανόφωνα φεστιβάλ και τιμήθηκαν με σημαντικές διακρίσεις.

Στην παράσταση παίζουν ακόμη: Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Κοτανίδης, Θέμις Μπαζάκα, Άλκηστις Πουλοπούλου, Άγγελος Τριανταφύλλου και Μηνάς Χατζησάββας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ