Καναδάς: Ο Τζάστιν Τριντό, υποψήφιος για την αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Καναδάς: Ο Τζάστιν Τριντό, υποψήφιος για την αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων

Ο καναδός βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό, ο γιός του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Ελιοτ Τριντό, ανακοίνωσε χθες βράδυ την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του κόμματός του, που επιθυμεί να ανακτήσει τις δυνάμεις του μετά την ήττα του στις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου 2011.

"Φίλοι μου αγαπώ το Μόντρεαλ, αγαπώ το Κεμπέκ και είμαι ερωτευμένος με τον Καναδά. Θέλω να θέσω τη ζωή του στην υπηρεσία του", είπε ο 40χρονος Τριντό σε ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων οπαδών που είχαν συγκεντρωθεί στην εκλογική του περιφέρεια, το Παπινό του Μόντρεαλ, την οποία εκπροσωπεί στην Οτάβα από το 2008.

Πρώην εκπαιδευτικός, ο Τριντό είναι ο πρώτος που θέτει επισήμως υποψηφιότητα για την αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Καναδά (PLC) που θα αναδείξει τον νέο του ηγέτη στις 14 Απριλίου του 2013.

Ο νέος ηγέτης θα διαδεχθεί τον Μάικλ Ιγκνάτιεφ που παραιτήθηκε μετά την ήττα που υπέστη το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαΐου 2011. Ο προσωρινός πρόεδρος Μπομπ Ράε έχει ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Οι Φιλελεύθεροι, που αριθμούσαν 77 βουλευτές στη διάλυση της Βουλής σε σύνολο 308 εδρών, κατέλαβαν μόλις 35 έδρες στις εκλογές, μακράν πίσω από τους συντηρητικούς του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NPD, αριστερό), καταγράφοντας το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους.

Χαρισματικός, δίγλωσσος (γαλλικά, αγγλικά), ο Τζάστιν Τριντό αν εκλεγεί θα έχει κύριο στόχο να ξαναδώσει το κύρος σε ένα κόμμα που κυβέρνησε τον Καναδά το μεγαλύτερο διάστημα από την ίδρυση της χώρας το 1867 αλλά που έχασε την στήριξη της μεσαίας τάξης από τα προάστια των μεγάλων πόλεων και από τους κατοίκους του Κεμπέκ.

Η οικογένειά του συχνά συγκρίνεται στον Καναδά με εκείνη των Κένεντι στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του, ο Πιέρ Ελιοτ Τριντό που πέθανε σε ηλικία 80 ετών το 2000, θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου Καναδά γιατί κυρίως καθιέρωσε και τη γαλλική γλώσσα ως ισότιμη της αγγλικής, έκανε το κράτος πολυπολιτισμικό, προχώρησε σε συνταγματικές αλλαγές για να διατηρήσει την εθνική ενότητα της χώρας του, όταν σημείωσε άνοδο το αποσχιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά των γαλλόφωνων της επαρχίας Κεμπέκ, των οποίων ήταν το μαύρο πρόβατο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ