Οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν αποτέλεσματα, αλλά δεν αποτρέπουν τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν αποτέλεσματα, αλλά δεν αποτρέπουν τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος

Οι διεθνείς κυρώσεις που ασκούνται σε βάρος του Ιράν έχουν αποτελέσματα αλλά δεν απέτρεψαν την Τεχεράνη από το να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιαλόν επιμένοντας στην προσφυγή της "στρατιωτικής επιλογής".

"Οι κυρώσεις και οι πιέσεις που ασκούνται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε βάρος του Ιράν έχουν αποτέλεσμα αλλά οι μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει εξακολουθούν να λειτουργούν", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Γιαλόν που ασκεί καθήκοντα υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων.

"Υπάρχει το ρολόι των κυρώσεων και το ρολόι του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που πλησιάζει όλο και περισσότερο στην κόκκινη γραμμή", μετά την οποία η Τεχεράνη θα μπορεί να παράγει ατομικά όπλα, πρόσθεσε.

"Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιβληθούν ισχυρότερες κυρώσεις οικονομικές, πολιτικές και άλλες κατά του Ιράν και να προσφύγουμε στη στρατιωτική επιλογή. Ωστόσο το γεγονός είναι ότι η διπλωματία δεν λειτουργεί και ότι οι κυρώσεις δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς το Ιράν συνεχίζει τις πυρηνικές του δραστηριότητες".

Ο Γιαλόν προέβη στις παραπάνω δηλώσεις, ενώ η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είπε χθες Δευτέρα ότι η ιστορική πτώση της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος δείχνει την επιτυχία των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ισραήλ και οι χώρες της Δύσης εκφράζουν ανησυχία μήπως το πρόγραμμα αυτό, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, υποκρύπτει στρατιωτική πτυχή, την οποία το Ισραήλ θεωρεί απειλή για την ύπαρξή του.

Το εβραϊκό κράτος ωστόσο ουδέποτε παραδέχτηκε ότι έχει ατομικά όπλα αλλά οι ειδικοί εκτιμούν πως διαθέτει τουλάχιστον 200 πυρηνικές κεφαλές.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητεί επιμόνως από το Λευκό Οίκο την επιβολή κόκκινων γραμμών στο Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, ενώ απειλεί να πλήξει προληπτικά τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Προσκρούει ωστόσο στην άρνηση της κυβέρνησης Ομπάμα που όπως η διεθνής κοινότητα προκρίνει σε αυτό το στάδιο μια σκλήρυνση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ