Συρία: Aμερικανός δημοσιογράφος εξαφανισμένος από τον Αύγουστο, εμφανίζεται σε βίντεο στο Ιντερνετ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Οστιν Τάις, ο οποίος εξαφανίσθηκε στα μέσα του Αυγούστου στη Συρία και θεωρείται ότι κρατείται από το συριακό καθεστώς, εμφανίσθηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ.

Ενας άνδρας με τα χαρακτηριστικά του Οστιν Τάις, αμερικανού ρεπόρτερ-φωτογράφου 31 ετών, εμφανώς σε κακή κατάσταση, οδηγείται με δεμένα τα μάτια από άνδρες που φωνάζουν "Αλλαχ Ακμπαρ" ( ο Θεός είναι μεγάλος) στην κορυφή ενός λόφου , σύμφωνα με το βίντεο διάρκειας 47 δευτερολέπτων που φέρει τον τίτλο "Ο Οστιν Τάις είναι ζωντανός".

Οι δύο τελευταίοι εργοδότες του Οστιν Τάις, η εφημερίδα Washington Post και ο όμιλος Τύπου MacClatchy, που εκδίδει αμερικανικές εφημερίδες όπως η Miami Herald, επιβεβαίωσαν ότι στο βίντεο εμφανίζεται ο δημοσιογράφος χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο για την τύχη του.

Η αμερικανική κυβέρνηση, διπλωμάτες και οι εργοδότες του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν πως ο Οστιν Τάις κρατείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

"Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα αποποιηθεί την ευθύνη, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι βρίσκεται στα χέρια της", δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Η Washington Post και ο όμιλος MacClatchy απηύθυναν και πάλι έκκληση "προς αυτούς που κρατούν τον Οστιν να τον απελευθερώσουν αμέσως", διότι ο νεαρός "είναι ένας δημοσιογράφος που διακινδύνευσε τη ζωή του για να διηγηθεί στον υπόλοιπο κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία".

Πρώην πεζοναύτης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο Οστιν Τάις έφθασε τον Μάιο στη Συρία μέσω της Τουρκίας, χωρίς άδεια εισόδου, όπως και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με την Washington Post. Αφού ταξίδεψε μαζί με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, τον Αύγουστο έφθασε στη Δαμασκό, από όπου και χάθηκαν τα ίχνη του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ