Ντάτσιτς: «Θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί Gay Parade στο Βελιγράδι» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ντάτσιτς: «Θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί Gay Parade στο Βελιγράδι»

«Θα ήταν καλό να διεξαχθεί στο Βελιγράδι η Πορεία Υπερηφάνειας των Ομοφυλόφιλων (Pride Parade)», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τονίζοντας η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες με βάση τις εκτιμήσεις για την ασφάλεια.

«Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες ασφαλείας να μου στείλουν αναφορές και εκτιμήσεις. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις είναι ελεύθερες, εκτός αν υπάρχουν λόγοι ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια συζήτησης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων στη Βουλή της Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η σερβική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ομάδες που απειλούν λόγω της πραγματοποίησης της Πορείας Υπερηφάνειας να προκαλέσουν βία.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι υπέρ και κατά της πραγματοποίησης της Πορείας Υπερηφάνειας. Πρώτον, οι περισσότεροι πολίτες σίγουρα δεν στηρίζουν την διεξαγωγή της Πορείας Υπερηφάνειας, αλλά σε κανέναν δεν δίνουμε το δικαίωμα να απειλεί με βία κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ποιος έδωσε σε οποιαδήποτε οργάνωση το δικαίωμα να λέει, αν κάτι μπορεί να γίνει ή δεν μπορεί να γίνει στο Βελιγράδι; Είναι πλήρως λανθασμένη η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα φοβηθεί εκείνους που απειλούν με βία» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς απαντώντας σε ερώτηη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς.

Ο κ. Γιοβάνοβιτς ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Ντάτσιτς τι θα συμβεί στις 6 Οκτωβρίου κι αν το Βελιγράδι θα μετατραπεί σε ζώνη πολέμου, όπως είχε συμβεί στην Πορεία Υπερηφάνειας το 2010.

Ο κ. Ντάτσιτς επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι η διεξαγωγή της Πορείας Υπερηφάνειας αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες, που προχώρησαν ακόμη περισσότερο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως το Μαυροβούνιο, στις οποίες δεν επιτράπηκε τέτοια παρέλαση.

Το ακροδεξιό κίνημα «Ντβέρι» απέστειλε πριν από δύο μέρες στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ανοιχτή επιστολή με αίτημα να σταθεί στο πλευρό των Σέρβων πολιτών που είναι αντίθετοι στη διεξαγωγή της εκδήλωσης και να πάρει αποστάσεις από την Πορεία Υπερηφάνειας.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο οποίος είναι επικεφαλής και του υπουργείου Εσωτερικών αναφερόμενος στο ζήτημα το χαρακτήρισε «ζήτημα ασφάλειας».

Πέρσι ο κ. Ντάτσιτς ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών απαγόρευσε την Πορεία Υπερηφάνειας τρεις μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της με το επιχείρημα ότι δεν είχαν υπήρχαν οι συνθήκες ασφαλείας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ