Η Ιαπωνία έκλεψε τα διαφιλονικούμενα νησιά, λέει ο κινέζος ΥΠΕΞ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Ιαπωνία έκλεψε τα διαφιλονικούμενα νησιά, λέει ο κινέζος ΥΠΕΞ

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιάνγκ Τζιεσί κατηγόρησε χθες Πέμπτη την Ιαπωνία ότι έκλεψε από την Κίνα τα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, τα οποία διεκδικούν οι δύο χώρες.

"Η Ιαπωνία έκλεψε αυτά τα νησιά το 1895, προς το τέλος του σινο-ιαπωνικού πόλέμου, και υποχρέωσε την κινεζική κυβέρνηση να υπογράψει μια άνιση συνθήκη για να της παραχωρήσει αυτά τα εδάφη", δήλωσε ο υπουργός από το βήμα του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι αυτά τα νησιά αποτελούν "αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους από την αρχαιότητα".

"Η δήθεν αγορά (των νησιών) καθώς και οι άλλες μονομερείς πράξεις της ιαπωνικής κυβέρνησης αποτελουν μια σοβαρή παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας", συνέχισε υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για πράξεις "παράνομες και άκυρες".

"Καλούμε την ιαπωνική πλευρά να σταματήσει αμέσως κάθε ενέργεια που πλήττει την εδαφική κυριαρχία της Κίνας, να διορθώσει τα λάθη της με συγκεκριμένες πράξεις και να επιστρέψει στην οδό μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις", δήλωσε.

Τον εκνευρισμό της Κίνας έχει προκαλέσει η άρνηση του Τόκιο να υπαναχωρήσει στην πρόσφατη απόφασή του να εθνικοποιήσει τα ακατοίκητα αυτά νησια του μικρού αρχιπελάγους που αποκαλείται Ντιαογιού από την Κίνα και Σενκάκου από την Ιαπωνία.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα είχε δηλώσει την Τετάρτη στον ΟΗΕ πως "δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός" με την Κίνα όσον αφορά την κυριαρχία επί των νησιών Σενκάκου. Ο Νόντα δήλωσε πως η Κίνα έχει εσφαλμένη αντίληψη των προβλημάτων και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ιαπωνικών συμφερόντων στην Κίνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ