Ρουμανία: Η Μόνικα Ματσοβέι τιμήθηκε με το βραβείο ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Πολιτικών Ελευθεριών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρουμανία: Η Μόνικα Ματσοβέι τιμήθηκε με το βραβείο ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Πολιτικών Ελευθεριών

Η Σερβία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) θα πρέπει να κάνει επιπρόσθετα βήματα, τα οποία θα οριστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

«Εκτός από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι αναγκαίο η Σερβία να κάνει και άλλα βήματα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει ποια θα είναι αυτά τα βήματα» ανέφερε ο κ. Λάιτσακ.

Ο Σλοβάκος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η λίστα των όρων για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, τους οποίους η Σερβία το Φεβρουάριο δεσμεύθηκε να υλοποιήσει, είναι γνωστή και πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου με την Πρίστινα.

Σε ερώτηση πότε η Σερβία θα κάνει το επόμενο βήμα στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι δεν είναι σημαντικές οι ημερομηνίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις και η προσήλωση της σερβικής κυβέρνησης και όλων των αξιωματούχων να προχωρήσουν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Μπορεί να είναι Δεκέμβριος, Ιούνιος ή Δεκέμβριος του επόμενου έτους. Δεν είναι δράμα ούτε τραγωδία ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει η ηγεσία της ΕΕ» είπε.

Σε ερώτηση αν η Σερβία θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο για να γίνει μέλος της ΕΕ, ο κ. Λάιτσακ είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν θέτει κανένας αυτό τον όρο, κυρίως επειδή πέντε μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Σλοβακία, δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο. «Εμμένουμε στη θέση ότι για εμάς δεν είναι αποδεκτή η ανεξαρτησία» υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμη ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ΕΕ ή Κόσοβο, δεν είναι έξυπνη ιδέα. «Παρά την κρίση στην ΕΕ, δεν υπάρχει καλύτερη προοπτική για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» επισήμανε ο κ. Λάιτσακ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ