Το Βελιγράδι θα εφαρμόσει τον από κοινού έλεγχο των διαβάσεων στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Βελιγράδι θα εφαρμόσει τον από κοινού έλεγχο των διαβάσεων στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου

Ο νέος επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα Ντέγιαν Παβίτσεβιτς υπέγραψε χθες στις Βρυξέλλες επιστολή για τον από κοινού έλεγχο των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Σερβίας - Κοσόβου.

Η επιστολή επιβεβαιώνει ότι η Σερβία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία για τον από κοινού έλεγχο των διαβάσεων, την οποία υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

«Δεν υπεγράφη πρωτόκολλο και ειδικά όχι πρωτόκολλο με την Πρίστινα» δήλωσε ο κ. Παβίτσεβιτς προσθέτοντας ότι «έγινε ανταλλαγή επιστολών με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον».

Ο κ. Παβίτσεβιτς, τον οποίο εξουσιοδότησε η σερβική κυβέρνηση να συνεχίσει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, εξήγησε ότι ο ρόλος της τελωνειακής υπηρεσίας του Κοσόβου είναι «βασικό εμπόδιο» για το Βελιγράδι στην υλοποίηση της συμφωνίας για τις διοικητικές διαβάσεις.

Βασικό αίτημα του Βελιγραδίου είναι η τελωνειακή υπηρεσία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και όχι της Πρίστινας να έχει εκτελεστική εξουσία στις διαβάσεις, ανέφερε ο κ. Παβίτσεβιτς σε δηλώσεις του στο Radio Free Europe.

Ο κ. Παβίτσεβιτς θα συμμετάσχει και θα συγκροτήσει ομάδες εργασίας που θα υλοποιήσουν τις συμφωνίες και θα προσπαθήσουν να αλλάξουν μέρη της συμφωνίας, τα οποία το Βελιγράδι θεωρεί προβληματικά.

«Τα ζητήματα αυτά είναι η παρουσία τελωνειακών του Κοσόβου, κυρίως στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ και ο ασαφής ρόλος της Eulex σε αυτές τις διαβάσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου.

Η συμφωνία για τη συνολική διαχείριση των διοικητικών διαβάσεων επιτεύχθηκε στις 24 Μαρτίου, λίγο πριν από την απόδοση στη Σερβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

«Η ανταλλαγή επιστολών αποτελεί την εισαγωγή στην εφαρμογή της συμφωνίας» εξήγησε ο κ. Παβίτσεβιτς προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες υλοποίησης των συμφωνιών θα συζητηθούν από τις ομάδες που θα συγκροτηθούν.

Ο κ. Παβίτσεβιτς εξήγησε ότι θα υπάρχει πλέον ένα σημείο ελέγχου στις διαβάσεις, όπου θα βρίσκονται όλοι υπάλληλοι από το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η επιστολή που απέστειλε η σερβική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι η Σερβία θα τηρήσει τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ