Συρία: "Τυφλές" επιθέσεις του στρατού σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία-Στη Δαμασκό ο Σαλεχί - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: "Τυφλές" επιθέσεις του στρατού σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία-Στη Δαμασκό ο Σαλεχί

Ο συριακός στρατός βομβαρδίζει σήμερα πολλές περιοχές της Συρίας, τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες, κυρίως στο Χαλέπι και όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, πρόκειται για "τυφλές" επιθέσεις με θύματα κυρίως πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, βρίσκεται στη Δαμασκό για συνομιλίες με το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

Στο Χαλέπι, ο στρατός βομβάρδισε τις συνοικίες Χανάνο, αλ-Σάαρ, Σαχούρ, Μασακέν αλ-Φάρντος και Καλασέ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί κάτοικοι και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συο αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη συνοικία Σουλεϊμάν αλ-Χαλάμπι.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο Χαλέπι έκανε λόγο για "κλιμάκωση των συγκρούσεων χθες το βράδυ".

Στη Δαμασκό, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν από τις συνοικίες Χατζάρ αλ-Ασουάντ και Ασάλι, νότια, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις εβδομάδων με τις δυνάμεις του καθεστώτος και από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ο στρατός βομβάρδισε επίσης σήμερα περιοχές στη Ντέιρ Εζόρ, τη Λατάκεια και τη Χομς.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 173 άνθρωποι.

Οι πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, είναι κυρίως τα θύματα των "συνεχών και τυφλών" επιθέσεων, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

"Τις τελευταίες εβδομάδες, στις περιοχές από τις τις οποίες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εξεδίωξαν τις κυβερνητικές δυνάμεις, σημειώνονται τυφλοί βομβαρδισμοί με καταστρεπτικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό", δήλωσε η Ντονατέλα Ροβέρα, κορυφαία σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για καταστάσεις κρίσης, η οποία μετέβη πρόσφατα στη βόρεια Συρία.

"Επιθέσεις κοντά σε νοσοκομεία μετά τη μεταφορά σ΄αυτά δεκάδων τραυματιών, ή σε ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για ν΄αγοράσουν ψωμί, μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο μεγάλες συναθροίσεις πολιτών", τονίζεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κάνει λόγο για "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου" και για "εγκλήματα πολέμου".

Εν τω μεταξύ και ενώ δε διαφαίνεται η έξοδος από την κρίση, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα στη Δαμασκό με το σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ.

Η επίσκεψη Σαλεχί πραγματοποιείται μετά τη σύνοδο, τη Δευτέρα στο Κάιρο, της "ομάδας επαφής" για τη Συρία (Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία και Σαουδική Αραβία).

Ο διεθνής απεσταλμένος στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ενημερώσει για τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό.

Εξάλλου, ένας σύρος στρατηγός, ο οποίος προσχώρησε στις τάξεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, τονίζει ότι η τελευταία επιλογή για το συριακό καθεστώς θα είναι η χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού.

Ο στρατηγός Αντνάν Σίλου διαβεβαιώνει ότι προσχώρησε στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης πριν από τρεις μήνες μετά τη συμμετοχή του σε συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι συζήτησαν για τη χρήση χημικών όπλων κατά των ανταρτών και του πληθυσμού.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ