Κίνα-ΗΠΑ: Σε "πολύ καλή φόρμα"και "υγιής" ο Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με τον Πανέτα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα-ΗΠΑ: Σε "πολύ καλή φόρμα"και "υγιής" ο Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με τον Πανέτα

Ο κινέζος αντιπρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί σε μερικές εβδομάδες στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, είναι "σε πολύ καλή φόρμα" και "άκρως υγιής", διαβεβαίωσε σήμερα στο Πεκίνο ο αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Λίον Πανέτα.

Ο Πανέτα είναι ο πρώτος ανώτερος ξένος αξιωματούχος που συναντάται με τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί χωρίς καμία εξήγηση από το δημόσιο βίο για πάνω από δυο εβδομάδες στις αρχές του μήνα, πυροδοτώντας έντονη φημολογία για την υγεία του.

"Ειλικρινά βρίσκω ότι είναι σε πολύ καλή φόρμα και πολύ υγιής", δήλωσε ο Πανέτα στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον κινέζο αντιπρόεδρο.

Ο αρχηγός του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει τους λόγους της εξαφάνισης του Σι.

"Για το θέμα αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους Κινέζους", τόνισε ο Πανέτα.

Οι κινεζικές αρχές τηρούν απόλυτη σιγή για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Σι, αναφερόμενος στη διένεξη με την Ιαπωνία για τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Πανέτα ότι το Τόκιο πρέπει "να ελέγξει τη συμπεριφορά του" και να πάψει να υπονομεύει την κυριαρχία της Κίνας.

Ο Σι τόνισε ότι η "αγορά" από την Ιαπωνία των νησιών αυτών αποτελεί αστείο.

"Η Ιαπωνία πρέπει να συγκρατηθεί και να απέχει από λόγια και πράξεις που υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας", πρόσθεσε ο Σι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ