ΕΕ-Ιράν: Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση των έξι δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΕΕ-Ιράν: Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση των έξι δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ειδικά μετά τις συνομιλίες της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, που έδειξαν σημάδια προόδου.

Οι έξι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία εκπροσωπεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, έχουν προσπαθήσει να πιέσουν το Ιράν να κάνει πίσω με το πυρηνικό του πρόγραμμα, εντατικοποιώντας την απειλή των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων.

Η Δύση φοβάται ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι τελευταίες συνομιλίες, που είχε η Κάθριν Άστον στην Κωνσταντινούπολη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, Σαέντ Τζαλιλί περιγράφονται ως «χρήσιμες και εποικοδομητικές».

«Ήταν μια ευκαιρία να τονιστεί προς το Ιράν η σημασία να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες», ανέφερε σε δήλωση της η Καθριν Άστον.

Αν και από τον Απρίλιο σε τρεις γύρους συνομιλιών έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος, καμία πλευρά δεν θέλει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις

Το Ισραήλ, που θεωρείται η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, αντιλαμβάνεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ως απειλή για την ύπαρξή του και έχει αναφέρει ότι μπορεί να προσφύγει στη στρατιωτική δράση, αν αποτύχουν η διπλωματία και οι κυρώσεις.

Η πίεση πάντως στο Ιράν έχει αρχίσει να αυξάνεται, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ