Μυτιλήνη:Οι ιστορίες του Βορείου Αιγαίου στην μεγάλη οθόνη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Μυτιλήνη:Οι ιστορίες του Βορείου Αιγαίου στην μεγάλη οθόνη

Δεκάξι κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, οκτώ Έλληνες και οκτώ Τούρκοι, όλοι νέοι σε ηλικία, συναντήθηκαν την άνοιξη του 2012 στη Μυτιλήνη χάρη σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποίησε το Istanbul Digital Culture and Arts Foundation σε συνεργασία με Ελληνικούς Οργανισμούς, Τουρκικά πανεπιστήμια, την ΑΙΟΛΙΣ, Eταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Οι κινηματογραφιστές δούλεψαν μαζί για τέσσερις μήνες και στις δυο πλευρές του Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Αντάτεπε, Αϊβαλί, Τσανάκαλε, Σμύρνη κλπ) και δημιούργησαν 16 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των δύο πλευρών. Τα 16 αυτά ντοκιμαντέρ είναι έτοιμα για προβολή υπό τον γενικό τίτλο «Ιστορίες στο Βόρειο Αιγαίο».

Τα ντοκιμαντέρ διάρκειας επτά λεπτών το καθένα, δεν ανήκουν στο είδος «τουριστικό ντοκιμαντέρ» ούτε έχουν θέμα τη φύση, αλλά τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους με το χώρο: ο καπετάνιος που κάνει καθημερινά το ταξίδι Ελλάδα-Τουρκία, οι Ελληνίδες και Τουρκάλες γιαγιάδες που ξεματιάζουν, ένας Έλληνας μουσικός που μπορεί και παίζει με τον Τούρκο συνάδελφό του χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνεί με λέξεις, ένας Γάλλος που περιπλανιέται στην περιοχή του Αιγαίου αναζητώντας τις μυρωδιές της φύσης για το τέλειο άρωμα της περιοχής, είναι μερικές από τις 16 ιστορίες. Η λίστα όλων των ταινιών είναι η ακόλουθη:

1. (Τ)here της Ζακ Ιωάννου

2. Refika της Özge Deniz Özker

3. Ala la la la la της Μυρτώς Παπαδογεωργίου

4. Roots to the Sounds της Firuze Karaoğlu

5. Opus 2 - A perfumer's composition for the North Aegean region της Αλεξάνδρας Σαλίμπα

6. 5 Spoons and 1 Knife της Γεωργίας Τσισμετζόγλου

7. Twins του Στρατή Βογιατζή

8. I Missed the Bus της Hande Zerkin

9. Faster Harder Stronger της Melisa Üneri

10. Eressos Romantica της Deniz Şengenç

11. Neighbor, Do You Have Roka? της Sibil Çekmen

12. SLF-NAG του Δημήτρη Αχλιόπα

13. Unbounded- Wildfire in the North Aegean της Sena Başöz

14. Radio Boarding Pass του Κωνσταντίνου Κουκούλη

15. Kopuk της Gözde Efe

16. Souvenir de...του Γιάννη Αδρίμη

Η πρώτη πανελλήνια προβολή θα γίνει στη Μυτιλήνη στο Θέατρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ. Σε αυτήν θα παρευρίσκονται όλοι οι Έλληνες και Τούρκοι κινηματογραφιστές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ