Αυστραλία: Χάνονται άλλες 900 θέσεις εργασίας στον εξορυκτικό τομέα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Χάνονται άλλες 900 θέσεις εργασίας στον εξορυκτικό τομέα

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες εξόρυξης κάρβουνου στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους στα ορυχεία που εκμεταλλεύονται στη Νέα Νότιο Ουαλία και το Κουίνσλαντ κατά 900 άτομα.

Πρόκειται για τη γνωστή ΒΗΡ και την αγγλοελβετική εταιρία Xstrata οι οποίες και επικαλέστηκαν ως αιτία των απολύσεων την υψηλή φορολογία, την άνοδο της αξία του αυστραλιανού δολαρίου και την πτώση της τιμής του κάρβουνου στη διεθνή αγορά.

Τη κατάσταση επιδείνωσε και η μείωση των εξαγωγών της Κίνας λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει αυτή την εποχή την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά και τις τιμές των υπόλοιπων μεταλλευμάτων που προμηθεύεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη από την Αυστραλία.

Στην απόλυση των 900 εργαζομένων από τις δύο εταιρίες συνέβαλε επίσης και η απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης του Κουίνσλαντ να επιβάλει νέους φόρους εκμετάλλευσης των ορυχείων της Πολιτείας καθώς και ο φόρος ρύπανσης που επέβαλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Οι εταιρία Xstrata θα απολύσει 600 εργάτες της ενώ η ΒΗΡ 300 τους οποίους και θα φροντίζει όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, να στείλει σε άλλα ορυχεία.

Και οι δύο εταιρίες φρόντισαν να υπογραμμίσουν ότι ο φόρος ρύπανσης ναι μεν επιβάρυναν την κατάσταση αλλά δεν ήταν η αιτία που προέβησαν σε απολύσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ