Κόσοβο: «Αναγκαίος ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας» τόνισε Φ. Ρίκερ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κόσοβο: «Αναγκαίος ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας» τόνισε Φ. Ρίκερ

Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν μέλλον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι σημαντικό ο διάλογος των δύο πλευρών να συνεχιστεί, τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ από την Πρίστινα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο κ. Ρίκερ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και τόνισε ότι ο διάλογος των δύο πλευρών είναι ζωτικής σημασίας.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν ισχυρή στήριξη στο διάλογο και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, μετά την αναχώρησή του από την Πρίστινα.

Αναφερόμενος στην άρση της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας, ο κ. Ρίκερ συνεχάρη τους πολίτες του Κοσόβου και τους ευχήθηκε καλή τύχη στην περαιτέρω πορεία προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τα επιτεύγματα του Κοσόβου.

Οι ΗΠΑ, είπε ο κ. Ρίκερ, στηρίζουν πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και την πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Ο τερματισμός της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας σηματοδοτεί αυτό που η διεθνής κοινότητα προσδοκούσε από το Κόσοβο, αλλά δεν είναι το τέλος των προσδοκιών και της βοήθειάς μας» διεμήνυσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, εκφράζοντας την ελπίδα η δημοκρατία να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο Κόσοβο.

Το Κόσοβο πρέπει να επικεντρωθεί σε νέες δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για νέες προκλήσεις και νέο κεφάλαιο στο οποίο οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Πρίστινα, στην ενίσχυση της οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα και του κράτους δικαίου, υπογράμμισε.

«Οι ΗΠΑ είναι περήφανος εταίρος του Κοσόβου όσο κάνει τα πρώτα βήματα ως ανεξάρτητο κράτος» τόνισε ο κ. Ρίκερ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Ρίκερ για την εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι, που ήταν όρος για τον τερματισμό της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας και πρόσθεσε ότι οι αρχές της Πρίστινας εργάστηκαν και θα εργαστούν για την ένταξη όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο, όπως και για την εδραίωση της εξουσίας σε όλη την περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θάτσι είπε ότι η Πρίστινα επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες «συμπεριλαμβανομένης και της Σερβίας».

Όσον αφορά το μέλλον του Κοσόβου, ο κ. Θάτσι εκτίμησε ότι η Πρίστινα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, οι οποίες δεν θα είναι εύκολες, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι το Κόσοβο

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ