Πακιστάν: Επείγουσα δράση από το Ισλαμαμπάντ για την προστασία των σιιτών ζητεί το HRW - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πακιστάν: Επείγουσα δράση από το Ισλαμαμπάντ για την προστασία των σιιτών ζητεί το HRW

"Το Πακιστάν οφείλει να ενεργήσει επειγόντως για να προστατεύσει τη μουσουλμανική σιιτική μειονότητα" από την κλιμάκωση των επιθέσεων σουνιτών εξτρεμιστών που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 320 ανθρώπων από την έναρξη του έτους, ζητεί σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βιαιότητες σε βάρος των σιιτών (σχεδόν 20% των 180 εκατομμυρίων Πακιστανών) έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά γενικά απασχολούν λιγότερο τη διεθνή κοινότητα απ΄ότι οι διακρίσεις ή οι κατηγορίες περί βλασφημίας σε βάρος των χριστιανών (λιγότερο από το 3% του πληθυσμού).

"Το Πακιστάν μαστίζεται από μια κλιμάκωση των φονικών επιθέσεων εναντίον των σιιτών, αλλά η συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να συλλάβει τους δράστες και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές δείχνει ότι αδιαφορεί για τη σφαγή αυτή", δηλώνει ο Μπραντ Ανταμς, διευθυντής για την Ασία της οργάνωσης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRW.

Στα μέσα Αυγούστου 20 σιίτες εξήλθαν δια της βίας από ένα πούλμαν και εκτελέστηκαν από ενόπλους στο βόρειο Πακιστάν. Την περασμένη εβδομάδα οκτώ ακόμη σιίτες σκοτώθηκαν σε δύο παρόμοιες επιθέσεις στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Ορισμένες μάλιστα εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις που κατηγορούνται για τις βιαιότητες αυτές "πιστεύεται ότι έχουν συμμαχήσει με τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις, τις υπηρεσίες πληροφοριών και παραστρατιωτικούς όπως οι συνοριοφύλακες", προσθέτει το Human Rights Watch.

Ωστόσο οι πακιστανικές αρχές την περασμένη εβδομάδα φυλάκισαν τον Μάλικ Ισάκ, τον αρχηγό της εκτός νόμου ένοπλης οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι, καθώς θεωρείται βασικός υπεύθυνος των αιματηρών υποθέσεων εναντίον των σιιτών και ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

«Η σύλληψη του Μάλικ Ισάκ, ο οποίος εμπλέκεται σε δεκάδες δολοφονίες, είναι ένα σημαντικό τεστ για το πακιστανικό δικαστικό σύστημα», εκτιμά το HRW, προειδοποιώντας ότι «η θρηκευτική βία δεν θα μειωθεί όσο οι υπεύθυνοι δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη».

Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 320 σιίτες έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένες επιθέσεις, εκ των οποίων εκατό στο Μπαλουτσιστάν, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή που πλήττεται από πολιτική και θρησκευτική βία καθώς και από το οργανωμένο έγκλημα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ