Μπαρόζο: Υπάρχει στην Ευρώπη επαρκής πολιτική βούληση για να σωθεί το ευρώ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μπαρόζο: Υπάρχει στην Ευρώπη επαρκής πολιτική βούληση για να σωθεί το ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαβεβαίωσε σήμερα πως υπάρχει αυτή τη στιγμή αρκετή πολιτική βούληση για να σωθεί το ευρώ και πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη σημερινή κρίση -- αντιθέτως.

«Υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επαρκής πολιτική βούληση να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το ευρώ επειδή το μέλλον της ένωσής μας βρίσκεται επίσης στο μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», γράφει ο Μπαρόζο σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ.

«Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα θα οδηγήσουν όχι σε λιγότερη, αλλά σε περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», προσθέτει, έστω κι αν η δημοκρατική διαδικασία των αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ «χρειάζεται μερικές φορές χρόνο».

Ο Μπαρόζο κάλεσε εξάλλου τις ευρωπαϊκές χώρες να πραγματοποιήσουν το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που υποστηρίζεται από την Επιτροπή, τις λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιάσει στις 12 Σεπτεμβρίου, σε ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης.

Αναφορικά με τον κοινό μηχανισμό τραπεζικής επίβλεψης, ο Μπαρόζο γράφει πως έχει στόχο «να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που έχουν ανάγκη σχέδια στήριξης» και «αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης».

Ο Μπαρόζο δηλώνει επίσης πως πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει αυτή την επίβλεψη, μια λειτουργία η οποία θα είναι «αυστηρά διαχωρισμένη απ' αυτή των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική».

Η πρόταση αυτή «εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο σύνολο, που οδηγεί σε μια οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση και το οποίο πρέπει να αναπροσδιορίσει το περίγραμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προσθέτει.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ