Οι προτάσεις της ΚΕΕ για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 40% - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Οι προτάσεις της ΚΕΕ για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 40%

«Όσες πρόσθετες θυσίες και να κληθεί να κάνει ο ελληνικός λαός είναι σαφές, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο» σημειώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στο υπόμνημά της στην κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ και προσθέτει, ότι "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να παρουσιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα είναι εφικτή η αντικατάσταση των δυσβάστακτων μέτρων που μας επιβάλει το Μνημόνιο».

Ταυτόχρονα εκτιμά, ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι Εταίροι πρέπει και οφείλουν να κάνουν τρία βασικά βήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 40% του ΑΕΠ.

Πρώτον, η ΕΚΤ να πουλήσει τα ελληνικά ομόλογα στο EFSF στα 70 σεντς ανά ευρώ. Και στη συνέχεια το EFSF μπορεί να τα ανταλλάξει με νέο δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας προς την Ελλάδα. Έτσι, το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια στην αποπληρωμή των δανείων της.

Δεύτερον, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιδοτήσει με δάνειο το EFSF για την αγορά ελληνικών ομολόγων 62 δισ. ευρώ που προέκυψαν από το PSI. Μια προσφορά 25 σεντς ανά ευρώ είναι πολύ ελκυστική σε σχέση με τις τρέχουσες, χαμηλότερες τιμές στην αγορά. Με μια τέτοια προσφορά ένα ποσοστό ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε να ανταλλάξει για παράδειγμα, ελληνικά ομόλογα 48 δισ. ευρώ με τίτλους 12,5 δισ. ευρώ από το EFSF, οδηγώντας στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 37,5 δισ. ευρώ ή 18,6% του ΑΕΠ. Μια τέτοια ανταλλαγή προϋποθέτει την εκχώρηση νέων πιστώσεων στην Ελλάδα που μπορούν να δοθούν με ενέχυρο κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται ούτως ή άλλως να ιδιωτικοποιηθούν. Έτσι κάθε ευρώ που θα αντλείται από μια ιδιωτικοποίηση θα ακύρωνε κρατικό χρέος τεσσάρων ευρώ.

Τρίτον, η Ελλάδα δικαιούται ίση μεταχείριση με την Ισπανία και άλλους αποδέκτες πακέτων διάσωσης. Να μπορέσει δηλαδή και η Ελλάδα να μεταφέρει από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον ESM τα κεφάλαια που δανείσθηκε για τη στήριξη των εγχωρίων τραπεζών, όταν ασφαλώς δημιουργηθεί ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν λάβει ήδη 18,5 δισ. ευρώ από το EFSF και υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν ακόμη 12 δισ. ευρώ. Έτσι, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30,5 δισ. ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, αν υιοθετηθούν τα παραπάνω τρία βήματα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά, ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί κατά 83 δισ. ευρώ ή 41,1% του ΑΕΠ. Να φθάσει δηλαδή το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο στην Ευρώπη. Και το οποίο θα άρει τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Τέλος, η ΚΕΕΕ κωδικοποιημένα κατέθεσε τις θέσεις της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας, τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη και τη στήριξη των εξαγωγών, την απελευθέρωση των μεταφορών, την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και τη διευκόλυνση της έναρξης και επέκτασης επιχειρήσεων.

(AΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ